29 Oct Yποθαλάσσια σήραγγα: Θεσσαλονίκη Κωσταντινούπουλη σημειώσατε 2
Πολλές φορές μας κατηγορούν οι θεσσαλονικείς ότι όλα τα καλά συμβαίνουν στην Αθήνα,εμάς τους χαμουτζήδες. Δεν έχουν άδικο. Ομως ενίοτε, βγάζουν και τα ματάκια τους μόνοι τους. Παράδειγμα η υποθαλάσσια σήραγγα που ξεκίνησε, δημοπρατήθηκε,ανατέθηκε αλλά πολεμήθηκε δυναμικά. Πρωτοστατούντος του καθηγητή Μανιτάκη με δικηγόρους του ΑΠΘ αρχίσαν οι αιτήσεις ακυρώσεως κατά (τι άλλο?) των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Η δίκη αυτή δεν έφθασε ποτέ στο ακροατήριο γιατί στο μεταξύ με τη βοήθεια άλλων τοπικών φορέων το έργο οδηγήθηκε σε συμβατικο θάνατο και η χώρα σε υποχρέωση να πληρώνει αποζημιώσεις για … ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ.
Αυτά ενώ σήμερα εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη και μετά από εννιά χρόνια εργασιών η υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει κατά πολύ τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην μεγαλούπολη.
Αναφερόμενος στην ιδέα κατασκευής της σήραγγας, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για όνειρο 150 ετών που εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί του και ανέλαβε η διακυβέρνησή του να το αποπερατώσει, μας λένε οι ειδήσεις.
Ουσιαστικά, το έργο θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δυο ακτές του Βοσπόρου ενώ η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινάει από την Κίνα και θα φέρνει προϊόντα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής της σήραγγας ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η σήραγγα θα έχει γραμμή μήκους 1,4 χιλιομέτρου σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004 αλλά καθυστέρησαν και λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών που διαξάγονταν παράλληλα.
Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανευρέθησαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά.
Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν στα σημερινά εγκαίνια θα σταθεί και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε.
Αγαπητά καρντάσια τι έχετε να πείτε για το θρίαμβο της ματαίωσης της δικής σας υποθαλάσσιας?
Φυσικά ότι ο κ. Μανιτάκης έγινε υπουργός για κάποιους μήνες και ότι νίκησε η παραλία και η αισθητική κοκ. Τι άλλο?