O Γιάννης Αδαμόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

O Γιάννης Αδαμόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Α

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, ενόψει των αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών του Φεβρουαρίου 2014, προέβη σε δήλωση, με την οποία ανακοινώνει την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τον Μάρτιο του 2011, τιμώμενος από την εμπιστοσύνη σας, κλήθηκα να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα και τις αγωνίες της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας μέσα σ’ ένα ρευστό περιβάλλον εθνικής αβεβαιότητας και θεσμικής κοσμογονίας, στις κρισιμότερες ίσως στιγμές που έζησε η χώρα μας στην πρόσφατη ιστορία της.

Το λειτούργημά μας, επιστημονικά και κλαδικά, στοχοποιήθηκε. Απειλήθηκε η υπόστασή του και επιχειρήθηκε να απαξιωθεί το κύρος και η διαχρονική κοινωνική του προσφορά.

Ήταν συνειδητή επιλογή μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας και τον θεσμικό μας αντίλογο. Να προτάξουμε τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και της συνταγματικής τάξης, χωρίς να παρακωλύσουμε την τρέχουσα λειτουργία της Δικαιοσύνης με παραλυτικές αποχές, αλλά, αντιθέτως, φέρνοντάς την προ των ευθυνών της. Όχι για να διαφυλάξουμε συντεχνιακά κεκτημένα, αλλά για να τοποθετήσουμε τον Έλληνα Δικηγόρο στην καρδιά της αγωνίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι και η δικηγορική οικογένεια. Εκτιμώ ότι η ιστορία θα μας το αναγνωρίσει συλλογικά.

Στα τρία αυτά χρόνια, παρά τη δυσμενή συγκυρία, έγιναν πολλά και τέθηκαν οι βάσεις για ακόμη περισσότερα:
Με τις μάχες που δώσαμε σε όλα τα θεσμικά μέτωπα, διαψεύσαμε τις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν δραματική νομοθετική συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και άρση της θεσμοθετημένης προστασίας των αμοιβών μας.
Επιβάλαμε, αντιθέτως, στο μέτρο του εφικτού, αναγκαίες βελτιώσεις στο νέο Κώδικα Δικηγόρων, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση και την επέκταση του γραμματίου προκαταβολής στο σύνολο των διαδικασιών και επαναφέροντας την κατώτατη αμοιβή των εμμίσθων συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα.
Προωθήσαμε μηχανισμούς απλοποίησης και διευκόλυνσης της δικηγορικής καθημερινότητας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως:
Επανασχεδιασμός ιστοσελίδας Συλλόγου
Ενημέρωση με sms για την έκδοση αποφάσεων
Ηλεκτρονική ανάρτηση των εκθεμάτων των Δικαστηρίων
Χορήγηση ψηφιακών υπογραφών
Ηλεκτρονική κατάθεση των εισαγωγικών δικογράφων, των προτάσεων και των σχετικών αποδεικτικών και διαδικαστικών εγγράφων
Ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων
Αποϋλοποίηση των ενσήμων και ενσωμάτωσή τους στα γραμμάτια
Δωρεάν επαγγελματικές ιστοσελίδες για όλα τα μέλη μας.
Προωθήσαμε με μηχανισμούς επιμόρφωσης και πιστοποίησης το θεσμό της Διαμεσολάβησης και αφουγκραστήκαμε τη διεθνή τάση ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών.
Καταβάλαμε άοκνες προσπάθειες να κρατήσουμε – παρά τις τρομακτικές ελλείψεις – υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Ταμεία μας και να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες της δικηγορικής οικογένειας.
Συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με την ΕΑΝΔΑ για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους ασκούμενους και τους νέους Δικηγόρους.

Δεν ισχυρίζομαι ασφαλώς ότι ο Έλληνας Δικηγόρος έχει σήμερα τη θέση που του αξίζει. Διακατέχομαι, όπως όλοι μας, από την ίδια ανασφάλεια για το παρόν και από την ίδια αγωνία για το μέλλον – προϊόν της κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας. Όταν όμως η Πατρίδα μας ορθοποδήσει, η ελληνική δικηγορία θα μπορέσει να ανακάμψει χάρη στους κοινούς μας αγώνες που την κράτησαν όρθια στις δύσκολες στιγμές που διανύσαμε – τον καθημερινό προσωπικό αγώνα καθενός από εμάς αλλά και τη συλλογική στάση θεσμικής μάχης και αξιοπρέπειας.

Με τη διάθεση να συνεχίσω την κοινή προσπάθεια, θα εκτεθώ εκ νέου στην κρίση σας ως υποψήφιος για την προεδρία του Συλλόγου στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων», με ένα ανανεωμένο και ευρείας αποδοχής ψηφοδέλτιο υποψηφίων Συμβούλων.

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης σας στο πρόσωπό μου θα είναι για εμένα τιμή και κινητήριος δύναμη να εξακολουθήσω να εργάζομαι σκληρά για τους δεσμούς που μας συνδέουν. Περισσότερο όμως απ’ όλα, η δικηγορία έχει ανάγκη την ενεργό και δυναμική συμμετοχή μας, ανεξάρτητα από την επιλογή του καθενός, για να αντιστρέψουμε το κλίμα απάθειας και θεσμικής απαξίωσης που επιβάλλει η εποχή.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος».