περί της τήρησης των κανόνων δεοντολογίας

περί της τήρησης των κανόνων δεοντολογίας

Θα πρέπει κάποτε όλοι να αποφασίσουμε αν οι κανόνες τηρούνται. Είτε αυτοί είναι οι νόμοι του κράτους, είτε οι κανόνες δεοντολογίας των επαγγελματικών φορέων. Το πρόσφατο ζήτημα του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ δίνει αφορμή για σοβαρό προβληματισμό καθώς την τελευταία δεκαετία η δεοντολογία έγινε του συρμού στα επαγγέλματα, χωρίς όμως ιδιαίτερο σεβασμό της από τους μετέχοντες στους επαγγελματικούς φορείς.

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επέβαλε ποινές οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Οι ποινές έχουν ως εξής. Διαγραφή 18 μηνών στον Σταμάτη Μαλέλη, γενικό διευθυντή ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, για όλη την προπαγάνδα του σταθμού συνολικά

Στον Άρη Πορτοσάλτε επιβλήθηκε ποινή διαγραφής ενός έτους επειδή κάθε πρωί στοΣκάι 100.3 έλεγε κάτι «καλημέρα από Βόρεια Κορέα» και κάτι «καλημέρα, η χρεοκοπία έρχεται». Και άλλα τέτοια, εξόχως φαιδρά.

Έξι μήνες διαγραφή εισέπραξε και ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (που δεν αποτελεί μέλος της ΕΣΗΕΑ). Τον Κονιτόπουλο στην ουσία τον «έκαψε» ο ίδιος ο Μπογδάνος που έλεγε πως υπεύθυνος για όλα όσα συνέβαιναν στην εκπομπή είναι ο αρχισυντάκτης της.

Επίπληξη έλαβε και η Όλγα Τρέμη. Για τις γιαγιές στο ΑΤΜ που το παρουσίασε ως αθηναϊκή εικόνα ενώ ήταν από τη Νότια Αφρική και για το αμίμητο που είχε πει στον κ.Δρίτσα, όταν ο τελευταίος της ζήτησε να παρουσιάζουν ισότιμα το ΟΧΙ και το ΝΑΙ:«σας ορκίζομαι κύριε Δρίτσα, δεν βρίσκουμε κανέναν που να θέλει να ψηφίσει ΟΧΙ»,απάντησε.

Αντίστοιχη επίπληξη και στη Μαρία Σαράφογλου για το περίφημο -πλέον- «μα, όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ κύριε Γρηγοριάδη».

Τα ίδια και με τον Μανώλη Καψή που ήταν αρχισυντάκτης (ή διευθυντής σύνταξης) του δελτίου ειδήσεων του Mega, με επίπληξη  και αυτός.

Επίπληξη και για τη Μαρία Χούκλη που έβγαζε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τον κ.Ανδρεάδη των ξενοδόχων να λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά αμέσως μετά παρουσίαζε ρεπορτάζ του καναλιού, μερεπόρτερ να κραυγάζουν πως αδειάζουν τα νησιά από τουρίστες.

«Αθώοι» βγήκαν οι Δημήτρης Οικονόμου και Γιάννης Πρετεντέρης. Ο Οικονόμου λόγω αμφιβολιών για εκείνο το αισχρό που είχε πει για τα παιδιά του Πάνου Καμμένου, πως θα έπρεπε να ντρέπονται για τον πατέρα τους .

Ο κ.Πρετεντέρης κλήθηκε στο Πειθαρχικό επειδή επιτέθηκε στον κ.Κουρουμπλή λέγοντάς του πως διόρισε συγγενικό του πρόσωπο σε νοσοκομείο. Αποδείχθηκε πως είχε δίκιο ο δημοσιογράφος, ο κ.Κουρουμπλής είχε προβεί στη σχετική πράξη.

 

Ευρύτερες διαστάσεις αποκτά η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων λόγω της στάσης που τήρησαν πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και επιβάλει ποινή διαγραφής 18 μηνών στον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον γενικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης». Επίπληξη επιβλήθηκε και στους Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου, Μαρία Χούκλη και Μανώλη Καψή.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Πειθαρχικό της Ένωσης προχωρά σε μία απόφαση με την οποία κρίνει την στάση των δημοσιογράφων για την στάση τους σε ένα μείζον πολιτικό θέμα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι αρμόδιος να θέσει στους δημοσιογράφους το όριο της κριτικής τους για ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι κατά τη γνώμη πολλών μία σύσταση για αυτολογοκρισία. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μάλιστα στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σχέση της ελευθερίας του τύπου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι οι ποινές δεν επιβλήθηκαν για πληροφορίες που ανακοινώθηκαν ή για ειδήσεις αλλά για σχόλια επί ειδήσεων. Παρότι έχουμε συνηθίσει σε κακής ποιότητας σχόλια δια του τύπου παντοιοτρόπως και δια εξωφύλλων ακόμη θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ότι αν η απόφαση αυτή του πειθαρχικού αποτελούσε μια συνολική στάση θα ήταν ίσως καλοδεχούμενη ως ξεκίμημα νέων δημοσιογραφικών ηθών.

Τίθεται εξάλλου το ζήτημα της τήρησης των κανόνων δεοντολογίας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξόχως της μόδας και υπάρχουν για να τηρούνται τα προσχήματα. Κανένας επαγγελματικός σύλλογος δεν τους τηρεί και μόνη ίσως σημαντική εξαίρεση είναι η απόφαση του ΔΣΑ να κυνηγήσει τους δικηγόρους εκβιαστές των εισπρακτικών εταιριών. Μήπως δηλαδή ήρθε ο καιρός να εφαρμοσθούν οι κώδικες που με τόσο πίστη αποφασίσαμε όλοι οι επαγγελματίες?