ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει

ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει

Οιαδήποτε τυχόν επέμβαση-άμεση ή έμμεση-στο έργο της δικαστικής λειτουργίας από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής μας τάξης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν όσα αναφέρει η Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής, ενώ κάνει λόγο για κατάλυση της διάκρισης των λειτουργιών. Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής θεωρεί «ασφαλώς αναγκαία» την περαιτέρω διερεύνηση του όλου ζητήματος.
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρής, τονίζει ότι «τα αναφερόμενα από την Εισαγγελέα Εφετών κυρία Τσατάνη, που είδαν πρόσφατα φως της δημοσιότητας, εγείρουν έντονο προβληματισμό και προκαλούν ανησυχία στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και ευρύτερα της κοινωνίας».

«Ως γνωστόν», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «οιαδήποτε τυχόν επέμβαση-άμεση ή έμμεση-στο έργο της δικαστικής λειτουργίας από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής μας τάξης» και καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής:

«Καταλύει τη διάκριση των λειτουργιών, προσβάλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θίγει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας κάθε πολίτη, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τσατάνη, η οποία έθεσε στο αρχείο δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλο για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάνει λόγο για παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην εν λόγω υπόθεση.