ΝΕΟΣ ΙΟΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ

ΝΕΟΣ ΙΟΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ

Μηνύματα με τον ιό που «εισβάλλει» σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Banking Malware) δέχθηκαν σήμερα 14 χρήστες στη χώρα μας τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Σφακιανάκης επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πάντως, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση του Σώματος, οι χρήστες δεν άνοιξαν τα επίμαχα μηνύματα που είχαν λάβει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο κ. Σφακιανάκης χαρακτήρισε «κερκόπορτα» για τη διείσδυση ιών την ηλεκτρονική αλληλογραφία αν ο χρήστης δεν προσέχει και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι προστατευμένος.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος δεν αφορά τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία είναι άριστα θωρακισμένα, με τους επιτήδειους να στοχεύουν στους χρήστες του e-banking.

«Πρόκειται για ειδική μηχανή που αναπαράγει εκατοντάδες χιλιάδες e-mails με λογότυπα συγκεκριμένων τραπεζών ανά χώρα» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ο επίμαχος ιός, που ονομάστηκε «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ιός εγκαθίσταται στον υπολογιστή υποψήφιων θυμάτων μέσω ενός e-mail.

Το πρόγραμμα υποκλοπής κωδικών αποστέλλεται προς τους χρήστες ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών με e-mail, το οποίο ενημερώνει για δήθεν μεταφορά χρηματικού ποσού που έγινε προς τον τραπεζικό λογαριασμό του υποψήφιου θύματος.

Το μήνυμα περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο (link) στον οποίο οι χρήστες καλούνται να μεταβούν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για την υποτιθέμενη μεταφορά. Εάν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο, αυτομάτως αρχίζει να εγκαθίσταται το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει δυνατότητα υποκλοπής κωδικών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/261163/dekatessera-minumata-stin-ellada-me-ton-io-pou-adeiazei-tous-trapezikous-logariasmous-/#ixzz36EAsaKCl
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook