ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Το ποσό των 50.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε αστυνομικό, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, λόγω του τραυματισμού του από πυροβολισμό Αλβανού κακοποιού.

Ο εν λόγω αστυνομικός τραυματίστηκε καθώς δεν του είχε χορηγηθεί από την υπηρεσία του αλεξίσφαιρο γιλέκο. |

Αναλυτικότερα, ο αστυνομικός υπηρετούσε στην ομάδα αποτροπής ληστειών και κατά την διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή του Κολωνού αλβανού κακοποιού ο τελευταίος τον πυροβόλησε εξ επαφής στο στήθος. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όμως επακολούθησαν επιπλοκές στην υγεία του και χειρουργήθηκε πάλι για δεύτερη φορά. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για θεραπεία και μετά παρέμεινε για μικρό διάστημα, υπό ανάρρωση στο σπίτι του.

Μετά την αποκατάσταση της υγείας του η ΕΛΑΣ του απένειμε την ηθική αμοιβή της «Ευαρέσκειας» και την υλική αμοιβή ύψους ενός μισθού.

Στην συνέχεια ο αστυνομικός προσέφυγε στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας το ποσό των 50.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς ενώ υπηρετούσε σε υπηρεσία ιδιαίτερης επικινδυνότητας (ομάδα αποτροπής ληστειών) δεν του είχε χορηγηθεί ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός, όπως είναι το αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ διεκδικούσε και άλλες αξιώσεις, όπως η μη χορήγηση εκλογικού επιδόματος, η μη καταβολή επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, κ.λπ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο του επιδικάστηκε το πόσο των 50.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της μη χορήγησης αλεξίσφαιρου γιλέκου που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του. Αντίθετα, για όλες τις άλλες διεκδικήσεις του, κρίθηκε ότι έχουν υποπέσει σε παραγραφή.