ΤΟ ΣΟΚ της Τρόικα για τη δικαιοσύνη!

ΤΟ ΣΟΚ της Τρόικα για τη δικαιοσύνη!

Σοκ προκάλεσαν σε στελέχη της Τρόικα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Από αυτές, οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ως αντικείμενο πώς θα εκκαθαριστούν σύντομα όλες αυτές οι υποθέσεις και πώς θα εισπραχτούν τα αναμενόμενα.

Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά είναι έντονες και αφορούν και τις υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Tasκ Force και να διατεθεί σε υποδομή και τεχνογνωσία, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων με σύγχρονους θεσμούς, όπως η ηλεκτρονική επίλυση ή η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών.

Οι συναντήσεις που είχαν στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο ήταν συχνές. Έγιναν σε καλό κλίμα, υπήρξαν όμως και διαφοροποιήσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν το υπουργείο να ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συντομευθεί η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων.

Το γεγονός ότι εκκρεμούν 400.000 διοικητικές αποφάσεις προκάλεσε πονοκέφαλο και εκνευρισμό στην τρόικα, ωστόσο αναγνώρισε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχουν αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών ώστε να μην υπάρχει το έμφραγμα στα δικαστήρια.

Πηγή: Νεύρα Τρόικα για καθυστερήσεις στα δικαστήρια -Εκκρεμούν 400.000 αποφάσεις | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/164728#ixzz38kqyCn00

Πραγματικά πιστεύω ότι ηΤρόικα θα βρει τον ύπνο της ξανά αν αλλάξουν για άλλη μια φορά οι διάφοροι κώδικες και αν πιεσθεί η δικαιοσύνη λίγο περισσότερο.
Ισως αντί να την πιέζουμε να την καταργούσαμε να ησυχάσει και η Τρόικα και η Τάσκ Φορσ που θεσμικά ξέρουν καλύτερα…