το δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ

το δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ

έξι εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες δεν θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων που περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου για ρατσιστικούς λόγους που έχουν τις ρίζες τους στη νομοθεσία του 18ου αιώνα. Οι NY times συνεπείς στις θέσεις τους έχουν ανάγει το ζήτημα σε μείζονος σημασίας και διαπιστώνουν την ύπαρξη κινήματος στη χώρα για την κατάργηση αυτών των διατάξεων.Δείτε το εξαιρετικό video εδώ με τις απόψεις που διατυπώνονται στο θέμα: Ανώτατο Δικαστήριο κατά Αμερικανού Ψηφοφόρου.

Στη χώρα μας τέτοιος προβληματισμος δεν υπάρχει. Θα μπορούσε όμως κανείς να διαπιστώσει σειρά αναλογιών. Και φυσικά θα διαπιστώσει τεράστια απόσταση νομικού λόγου και επιχειρημάτων. Η Αμερινή συλλογίζεται ενώ οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές προξενούν πολλές σκέψεις για τα πρόσωπα, τη δημοκρατία, το πολίτευμα. Νομίζω ότι απαιτείται ιδιαίτερο κουράγιο για δημοσιογραφικό λόγο ανάλογου επιπέδου με τους ΝΥ Times σε ανάλογη εκλογική αναμέτρηση. Εξίσου σημαντικό είναι το δικαίωμα του τύπου να σχολιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα του Ανωτάτους Δικαστηρίου.

Επειδή μάλιστα στις ΗΠΑ αναμένεται και  ο τυφώνας Μάθιου θα πρόσθετα, ότι το δικαίωμα στην κριτική και τη σκέψη ακόμη και έναντι των δικαστών παραμένει ότι καιρό και αν κάνει, ανεξαρτήτως κλίματος.