σάκκουλας ! ο νομικός εκδοτικός οίκος

σάκκουλας ! ο νομικός εκδοτικός οίκος

Όταν κάποιος γίνεται φοιτητής νομικής το πρώτο όνομα που μαθαίνει πριν ακόμη και από αυτό του Μπαλή είναι το όνομα «Σάκκουλας». Ποιος είναι ο «Σάκκουλας» που ξέρουν όλοι οι φοιτητές? Ο «Σάκκουλας» είναι ο νομικός εκδότης με ιστορία δεκαετιών. Ένα όνομα που συνδέθηκε με το νομικό βιβλίο που μοιραζόταν στους φοιτητές δωρεάν αλλά και με το νομικό βιβλίο που έγραφε ο νέος νομικός που ήθελε να διεκδικήσει φήμη. Ο νομικός εκδότης ήταν Σάκκουλας και ανάλογα με τη σχολή σύντομα ξέραμε ότι η Αθήνα είναι ο Χ Σάκκουλας, η Θεσσαλονίκη ο Ψ…
Προσωπικά γνώρισα και τον Αντώνη (και φυσικά τον κ. Αμανίτη) και τον Παναγιώτη. Τον «Δίκαιο και Οικονομία» δεν είχα την τύχη ακόμη. Απέχοντας από τα κουτσομπολιά αλλά και αμφισβητώντας αβέβαιες φήμες δεν έμαθα ποτέ γιατί ο Σάκκουλας ήταν τρείς εκδότες. Ζώντας στην Ελλάδα και γνωρίζοντας τους έλληνες θα σκεπτόταν κανείς εύλογα ότι ο Σάκκουλας δεν έχει λόγο να διαφέρει από το Βαράγκη ή κάθε άλλο επιχειρηματία. Υποθέσεις όμως.

Ο Σάκκουλας λοιπόν που είναι όμως τρείς.

Λέγοντας Σάκκουλας εννοούμε τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς οίκος για έκαστο των οποίων οι πληροφορίες έχουν ως εξής (όπως οι ίδιοι τις αναφέρουν για τον εαυτό τους)

1. Αντώνης Ν. Σάκκουλας

Ο Εκδοτικός Οίκος Αντ. Ν. Σάκκουλα είναι ο παλαιότερος οίκος νομικών εκδόσεων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το έτος 1933 από τον Νικόλαο Σάκκουλα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος και τον διηύθυνε μέχρι το 1957. Από το 1958 υπό τη διεύθυνση του Αντ. Ν. Σάκκουλα, ο οίκος έχει ως αντικείμενο την έκδοση βιβλίων και περιοδικών και τη διάθεσή τους τόσο από τα καταστήματά του στην Αθήνα και στην Κομοτηνή όσο και από άλλα ομοειδή βιβλιοπωλεία σ’ όλη τη χώρα.

Κύριο αντικείμενο του οίκου Αντ. Ν. Σάκκουλα είναι οι νομικές εκδόσεις. Από χρόνια άλλωστε εκδίδει τα συγγράμματα που χρησιμοποιούνται από τους φοιτητές των Νομικών Σχολών όλων των Ελληνικών πανεπιστημίων. Στην Αθήνα λειτουργούν δύο καταστήματα. Το κεντρικό στην οδό Σόλωνος 69 και το υποκατάστημα, στην Στοά του Βιβλίου στην οδό Πεσμαζόγλου 5. Στην πόλη της Κομοτηνής λειτουργεί από το 1978 στην οδό Ν. Ζωΐδου 88. Με την ίδρυσή του, ο οίκος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της Νομικής Σχολής της Θράκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και την τόνωση της πνευματικής ζωής της ακριτικής αυτής πόλης.

2. Δίκαιο και Οικονομία – Π.Ν. Σάκκουλας
O εκδοτικός οίκος Δίκαιο και Οικονομία – Π.Ν. Σάκκουλας ιδρύθηκε το 1952 υπό την επωνυμία Αφοι Π. Σάκκουλα. Ο νέος, τότε, εκδοτικός οίκος ανέπτυξε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιοσημείωτη δραστηριότητα, επεκτεινόμενος σε ένα ευρύ φάσμα νομικών τίτλων, και από το 1995 λειτουργεί με νέα εταιρική μορφή ως Δίκαιο και Οικονομία – Π.Ν. Σάκκουλας.
H διατήρηση ενός αδιαπραγμάτευτα υψηλού αισθητικού και επιστημονικού επιπέδου παραμένει σταθερή παράμετρος για την νέα εταιρία, η οποία εγκαινίασε σύντομα δύο σημεία πώλησης. Ένα επί της συμβολής των οδών Πανεπιστημίου και Αρσάκη, στο Μέγαρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ένα επί της οδού Ευελπίδων 81, έναντι του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πρόσφατα (άνοιξη 2014), εγκαινιάστηκε και λειτουργεί ήδη ένα νέο βιβλιοπωλείο-καφέ υπό τον διακριτικό τίτλοCafe de la Presse, επί της οδού Κυρίλλου Λουκάρεως (έναντι του Εφετείου / Ειρηνοδικείου Αθηνών), όπου μπορεί κανείς να βρει όλους τους τίτλους του εκδοτικού οίκου και να πλοηγηθεί στο διαδίκτυο, κάνοντας ένα διάλειμμα για καφέ ή φαγητό
3. Eκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα Θεσσαλονίκη (τον Παναγιώτη)
Επιστημονικός εκδοτικός οίκος με ειδίκευση σε εκδόσεις νομικών βιβλίων, συγγραμμάτων και οικονομικών-φορολογικών βιβλίων.

Αθήνα
Ιπποκράτους 23 – 10679 – Αθήνα
Τηλ. 210 33 87 500 – Fax: 210 33 90 075

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 1 – 54626 – Θεσ/νίκη
Τηλ. 2310 535 381 – Fax: 2310 546 812

Εθνικής Αμύνης 42 – 54621 – Θεσ/νίκη
Τηλ. 2310 244 228, 9 – Fax: 2310 244 230

Οι τρείς αυτοί εκδότες για τους οποίους κάποτε θα άξιζε να μάθουμε την ιστορία τους είναι το χρυσό όνομα για κάθε νέο φοιτητή και για κάθε δικηγόρο. Γρήγορα βέβαια θα μάθουν και τη Νομική Βιβλιοθήκη, όπως θα μάθουν και ότι το νομικό βιβλίο πολύ απέχει από το να εξυπηρετεί το σκοπό που οφείλει να έχει. Θα μάθουν για τους εκδότες των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, θα μάθουν για το θυμό των πανεπιστημιακών εναντίον των εκδοτών, θα μάθουν αρκετά αλλά ποτέ όλα.

Τα τελευταία νέα λένε ότι υπάχει μάλιστα και τέταρτος Σάκκουλας οι εκδόσεις Θέμις του Νικολάου Α. Σάκκουλα. Πρέπει να είναι ο γιός του Αντώνη ο Νίκος που όλοι ξέρουμε στην αγορά βιβλίου. Δεν θα τους ευχόμασταν να τα χιλιάσουν. Αντίθετα θα ευχόμασταν να έχουμε καλό νομικό βιβλίο και λογικές τιμές σε αυτό (πριν αχρηστευθεί από την πραγματικότητα). Θα ευχόμασταν επίγνωση και αυτογνωσία σε σχέση με την αγορά των θυμωμένων επιστημόνων που εκδίδονται σε άλλους εκδότες κατά περίπτωση, όχι επιστημονικούς αλλά εμπορικότερους με μόνο κίνητρο την αγανάκτηση. Θα ευχόμασταν εμπορικούς εκδοτικούς οίκους. Θα ευχόμασταν επίσης όταν ψάχνει κανείς στη google το όνομα Σάκκουλας να μην βγαίνει η Νομική Βιβλιοθήκη. Οχι γιατί είναι παράξενο αλλά γιατί σε μία δυτική κοινωνία είναι σημαντικό να υπάρχει ανταγωνισμός.
Είναι όμως ιστορία το όνομα Σάκκουλας και όλοι πρέπει να την ξέρουν και να τη σέβονται. Νομικό Βιβλίο χωρίς Σάκκουλα δεν υπάρχει. Και όποιος το ξέχασε δεν πέρασε ποτέ από τα έδρανα της νομικής. Θα ήθελα πολύ να μάθω κάποτε την ουσία αυτής της υπόθεσης και να κατανοήσω την ιστορία των νομικών εκδόσεων στη χώρα μου. Ποιόν όμως τάχα να ρωτήσω χωρίς να εμπλακώ και αχάριστο κουτσομπολιό και περιττές πληροφορίες? Ποιός θα νοιαζόταν για κάποιον σαν εμένα, κάποιον αναγνώστη δηλαδή που διερωτάται για το αυτονόητο?