ο Σαρκοζί για την υπόθεση Bygmalion

ο Σαρκοζί για την υπόθεση Bygmalion

Με συνειρμούς στη λέξη Πυγμαλίων η υπόθεση Bygmalion ξυπνά ελληνικές ανησυχίες και ευρωπαϊκά ζητήματα ικανά να κλονίσουν το κομματικό σύστημα που όλοι γνωρίζουμε από παλιά.

Την τρίτη προσήλθε ο ζωηρός και με ελληνική καταγωγή Σαρκοζί να καταθέσει στην γενική εισαγγελία του Παρισιού, όπου προσήλθε για το σκάνδαλο «Bygmalion».

Πρόκειται για την υπόθεση υπερχρέωσης του κόμματος της δεξιάς UMP που μετονομάσθηκε σε «οι Ρεπουμπλικανοί», με φουσκωμένους λογαριασμούς από την εταιρεία «Bygmalion» για ανύπαρκτες δαπάνες.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012) μπορεί ωστόσο να λάβει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το ενδιάμεσο καθεστώς του “συνεπικουρούμενου μάρτυρα”.

Η έρευνα Bygmalion, η οποία πήρε το όνομά της από αυτό της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαρκοζί, αφορά ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχε στόχο να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το οποίο ορίζεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλαστά αυτά τιμολόγια πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποδοθούν στο δεξιό κόμμα UMP –το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι”– δαπάνες περίπου 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σαρκοζί δήλωσε στους ανακριτές ότι δεν το θυμάται αυτό και υποβάθμισε το κόστος που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι επιπρόσθετες συγκεντρώσεις.
“Το επιχείρημα για μια προεκλογική εκστρατεία που ξέφυγε είναι αστείο”, δήλωσε ο Σαρκοζί και επέρριψε την ευθύνη για τα πλαστά τιμολόγια στην εταιρεία Bygmalion και το UMP, του οποίου τότε ηγείτο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Οι δικαστές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες σε 13 πρώην αξιωματούχους του UMP, της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί ή της Bygmalion. Η έρευνα ξεκίνησε για πλαστά έγγραφα, κατάχρηση της εμπιστοσύνης, απάτη και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Γεγονός παράδοξο να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ισχυρούς να τίθενται ενώπιον της δικαιοσύνης, ιδίως όταν ο πολιτικός βίος δεν εξυγιαίνεται όπως κανείς θα υπέθετε σε συνέχεια αυτών των ενεργειών. Ολο και σημαντικότερα μέτρα για τη διαφάνεια και την ηθική του πολιτικού βίου, όλο και περισσότερη ανάμειξη των δικαστών δεν οδηγεί πάντως συχνά σε κάθαρση όπως θα περίμενε κανείς με καταδίκες. Τηλεοπτικές ανησυχίες και δημοσιογραφικά γεγονότα χάνουν τη σημασία τους για την Ιστορία αφού μέλλει γρήγορα να ξεχασθούν. Και μαζί με αυτά να αποδυναμωθεί η δικαιοσύνη η οποία συμπρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό αυτό υπερθέαμα που σπάνια επιτρέπει ουσιαστικό διάλογο.

Κοινός τόπος για τον πολίτη ότι η πολιτική ζωή απαξιώνεται και ότι η δικαιοσύνη συμμετέχει. Ακόμη περισσότερο παράξενη η ανοχή στην αμφιβολία τόσο από τα ίδια τα πρόσωπα που αμφισβητουνται όσο και για όποιον συνεχίζει να τους τιμά δημοσίως. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο μόνο καιρό πριν η κ. Λαγκάρντ βρέθηκε σε ανάλογη θέση χωρίς ποτέ να γίνει γνωστή η συνέχεια της υπόθεσης.