Ο νέος μας Επίτροπος

Ο νέος μας Επίτροπος

Πολλοί ετοιμαζόντουσαν και η ονοματολογία έδεινε και έπαιρν.
Τελικά επελέγη ένα πρόσωπο ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θέση αυτή θα έλεγε κανείς και εκλεγμένο πολιτικά. Με διπλωματική δεινότητα και ικανότητα να παραστέκεται θα φορά το μπλέιζερ κατά τα αρμόζοντα στις Βρυξέλλες. Επισημαίνουμε όμως ότι επελέγη πρόσωπο πολιτικά εκλεγμένο κάτι που σημαίνει πολλά για τη δημοκρατική νομιμοποίηση κάποιου σε πολιτικές θέσεις όπως οφείλουν να είναι και οι κοινοτικές θέσεις που εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους Πολίτες.
Ελπίζουμε ο ορθολογισμός και η ύπαρξη κριτηρίων να συνεχίσουν να προέχουν στις επιλογές που έπονται και που επιτρέπουν σε πολλούς να ράβουν και να ράβονται …

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι λοιπόν  ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε την απόφαση του με επιστολή προς το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αναμένεται στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ τηλεφώνημα του κ.Σαμαρά στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν είχε κρύψει την επιθυμία της να είναι εκείνη η Ελληνίδα επίτροπος, κάτι που φέρεται να της είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της στη Νέα Δημοκρατία.

“Δυστυχώς, Ντόρα, δεν γίνεται”, είπε ο πρωθυπουργός στην κ.Μπακογιάννη, η οποία απάντησε: “Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι”, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Είχε απορριφθεί επίσης από το Μαξίμου το ενδεχόμενο να οριστεί ξανά επίτροπος προερχόμενος από τον (ευρύτερο) χώρο του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου οι επιθυμίες της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του Δημήτρη Κούρκουλα παρέμειναν επιθυμίες.

Η αποχώρηση του κ.Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας αφήνει ένα κενό στην κυβέρνηση, η κάλυψη του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημιουργεί πάντως ερωτηματικά, καθώς ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ φερόταν ως ενδιαφερόμενος και πιθανός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δικομματική θα διασφάλιζε την πλειοψηφία των 180.

Το όνομα του κ. Αβραμόπουλου φέρεται να είχε πέσει πρώτη φορά στο τραπέζι κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον κ.Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στις 14 Ιουλίου, αν και όλες οι πλευρές τότε διέψευδαν τα σχετικά σενάρια.