Ο λιγνίτης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Ο λιγνίτης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εκδικάζεται αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου η πολύκροτη υπόθεση που αφορά την επιβολή ποινών στη ΔΕΗ εκ μέρους της Κομισιόν για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Πρόκειται για μια υπόθεση που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ΔΕΗ αφού φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει την καταδίκη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αλλάξουν άρδην οι ισορροπίες στο σύνολο της ηλεκτρικής αγοράς.
Πρακτικά η ΔΕΗ (και βέβαια η κυβέρνηση που θα πρέπει να πάρει τις σχετικές αποφάσεις) θα υποχρεωθεί να δώσει πρόσβαση στα φθηνά λιγνιτικά αποθέματα της χώρας και σε άλλους «παίχτες» της ηλεκτρικής αγοράς. Στο βαθμό που η κυβέρνηση έχει απορρίψει την παλιά «ιδέα» της απόσχισης του 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και της δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα πουλιόταν σε ιδιώτες, η λύση που απομένει τώρα είναι η δημιουργία συμπράξεων ανάμεσα στη ΔΕΗ και σε επενδυτές του κλάδου, για τη δημιουργία αυτόνομων εταιρειών που θα εκμεταλλεύονται κάποιες από τις λιγνιτικές υποδομές που σήμερα ανήκουν καθ΄ ολοκληρίαν στη ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπάρξει ήδη συζητήσεις με πιθανούς ενδιαφερόμενους. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι η Ιταλική Edison που δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο μέσω της Elpedison, της κοινής εταιρείας που έχει με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Όμιλο της Ελλάκτωρ, έχει δείξει ενδιαφέρον συνεργασίας με τη ΔΕΗ, βάζοντας όμως ως προϋπόθεση να περιληφθούν στο σχήμα και υδροηλεκτρικές μονάδες εκτός από λιγνιτικές.
Ούτως ή άλλως η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, με βάση το τρίτο μνημόνιο, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το 50% της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ αλλά και του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική του ρεύματος, να περάσει σε τρίτους. Μια πιθανή καταδίκη κατά την αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα επισπεύσει τις εξελίξεις, αλλά και θα κάνει την συγκεκριμένη προοπτική ανελαστική. Δεν θα μπορεί να αλλάξει εύκολα στο μέλλον, ακόμα και αν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές διαφαινόταν ένα τέτοιο περιθώριο.