Ο εισαγγελέας διαφθοράς κ. Δημόπουλος

Ο εισαγγελέας διαφθοράς κ. Δημόπουλος

 
από την ΕΛευθεροτυπία
Ιδιαίτερη αίσθηση και απήχηση είχε η αποκάλυψη της «Κ.Ε.» για το δριμύ εισαγγελικό «κατηγορώ» προς δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργ. Δημόπουλος, σε έγγραφο που έστειλε στους δύο υπουργούς πριν από λίγες ημέρες, στις 27 Ιανουαρίου 2014, διατυπώνει βαριές καταγγελίες για παραλογισμό και απόπειρα συγκάλυψης φαινομένων διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων στο Δημόσιο, από την πολιτική εξουσία!

Ο κ. Δημόπουλος απέστειλε το έγγραφο αυτό, που δημοσίευσε η «Κ.Ε.», μόλις πληροφορήθηκε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης ως ανώτατης ελεγκτικής Αρχής στο δημόσιο τομέα και την αντικατάστασή της από δύο άλλες υπηρεσίες.

Οι φράσεις που χρησιμοποιεί μάλιστα ο εισαγγελέας είναι σκληρές, καθώς εγκαλεί ουσιαστικά τους υπουργούς ότι όσοι εισηγούνται την κατάργηση θεσμών που επί χρόνια λειτοπυργούσαν με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης δημοσίων οργανισμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προφανώς δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν αλλότρια προς το Δημόσιο συμφέροντα και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, ο θεσμός της Οικονομικής Επιθεώρησης πρέπει να ενισχυθεί με αρμοδιότητες και τονίζει πως «είναι παράλογη και ως σκέψη η ενδεχόμενη κατάργησή της».

Πρόκειται για μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει στην αποκάλυψη πολλών σκανδάλων της δημόσιας ζωής, όπως το Βατοπέδι, η απάτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και οι ατασθαλίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Βασ. Παπαγεωργόπουλου.

Ωστόσο, ουδείς από την κυβέρνηση έχει πάρει, ώς τώρα, θέση για την ηχηρή αυτή αποκάλυψη και τις σοβαρές αιτιάσεις του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Το αντίθετο. Οι αρμόδιοι επέλεξαν να τηρήσουν «σιγήν ιχθύος». Που κι αυτή, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, είναι εξίσου ηχηρή!