Κωδικας πολιτικής δικονομίας

Κωδικας πολιτικής δικονομίας

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συγκαλείται εκτάκτως στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος μετά την κατάθεση στην Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Υπενθυμιζεται, ότι το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας…

που έχει συνταχθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και ο δικηγορικός κόσμος το έχει καταδικάσει με δημοψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε κατέλθει σε απεργία διαρκείας, η οποία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015.

Το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στην Βουλή περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, της ενίσχυσης των τραπεζικών προνομίων, της κατάργησης της εμμάρτυρης απόδειξης κ.λπ.

Συγκεκριμένα, για τους πλειστηριασμούς το νέο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, ενώ σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον νόμο 1249/1982.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).