Η φαληρική ανάπλαση

Η φαληρική ανάπλαση

 
Θετικά αποφάνθηκε το Εʼ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την επεξεργασία σχεδίου προεδρικου διατάγματος στην ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου) καθώς και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου το οποίο θα βρίσκεται στις περιοχές ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού.

Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο και οι μελέτες του εκπονήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Στις έξι ζώνες στις οποίες χωρίζεται ο Φαληρικός όρμος θα δημιουργηθούν:

– Στην πρώτη, οικολογικό πάρκο αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.λπ.).

– Στη δεύτερη ζώνη, ναυταθλητικές μαρίνες, κτίρια πολιτισμού και αθλητισμού.

– Στην τρίτη, συνεδριακά κτίρια και κτίρια πολιτισμού.

– Στην τέταρτη θα υπάρξει το Μουσείο Αεροπορίας, στην πέμπτη ζώνη θα υπάρξουν υποδομές αναψυχής και έργα υποδομών, ενώ στην έκτη θα υπάρξουν συγκοινωνιακές υποδομές.

ΤοΣτΕ  έκρινε νόμιμη και τη μετατόπιση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90-100 μέτρα προς τη θάλασσα, αλλά και γενικότερες αλλαγές σχετικά με το ύψος της (θα ανυψωθεί κατά πέντε μέτρα ) και τη δημιουργία γεφυρών.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την επαναχωροθέτηση της λεωφόρου δεν αναμένονται προβλήματα οπτικής παρεμπόδισης του θαλάσσιου μετώπου από τον αστικό ιστό των περιοχών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Στην υφιστάμενη κατάσταση, η υπερυψωμένη Λεωφόρος Ποσειδώνος εμποδίζει την οπτική επαφή με το μέτωπο της ακτής στο ύψος του 2ου ορόφου των κτιρίων των εν λόγω περιοχών, ενώ με τη μετατόπιση και ανύψωση της στάθμης της Νέας Ποσειδώνος η παρεμπόδιση της οπτικής επαφής με το θαλάσσιο μέτωπο θα γίνεται στο ύψος των 2,5 ορόφων, δηλαδή δεν εντοπίζεται ουσιώδης διαφορά. Δεδομένης δε της ήπιας κλίσης που παρουσιάζει η έκταση της ανάπλασης, από το ύψος της υπογειοποιημένης Νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος (μετά το τέλος του νότιου πρανούς του ξηρού αντιπλημμυρικού καναλιού) μέχρι και το παράκτιο μέτωπο, δεν αναμένεται παρεμπόδιση της οπτικής επαφής των κατοίκων του οικιστικού ιστού με τη θάλασσα».
Πηγή:www.capital.gr

Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αποτελεί μία σταδιακή προσέγγιση που γίνεται με αργά και σταθερά βήματα αλλά και ως φαίνεται με πολιτική στήριξη. Δεν είναι απολύτως αντιληπτός και διαφανής ο τρόπος που αυτή η δωρεά εκτελείται αλλά ως φαίνεται ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα υλοποιηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από τον δωρητή καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλη “μεγαλόπνοη ποιότητα” στην πλάτη του φορολογούμενου όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με άλλες εποχές οι εθνικοί ευεργέτες του σήμερα συμπορεύονται με τα κρατικά καθεστώτα αλληλουποστηρίζοντας το όραμα εκάστου συχνά σε βάρος αυτών στους οποίους απευθύνονται τα σχέδια και τα όνειρα όσων επιθυμούν να προσφέρουν.