Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙς ΛΙΣΤΕΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙς ΛΙΣΤΕΣ

 
ΕΛΛΑΔΑ 10.01.2016 : 15:31 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αναδημοσίευση 
Βασιλική Θάνου: Κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου: Οι Ελληνες πολίτες προσδοκούν από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να ενεργούν για την πάταξη της διαφθοράς.

Υπέρ της διάταξης με την οποία μπορούν οι λίστες με καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό μέσο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος τάσσεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Στη συνέντευξή της στην «Κ», επισημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης, παραδέχεται ότι οι εκ των υστέρων αντιδράσεις που σημειώθηκαν, όπως αυτή της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, προκαλούν ερωτηματικά, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «οι πολίτες προσδοκούν από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να ενεργούν για την πάταξη της διαφθοράς και για την τιμωρία των υπευθύνων».

– Κυρία πρόεδρε, πολύς λόγος έχει γίνει για το ζήτημα της νομιμοποίησης των «λιστών» και της χρήσης τους ως αποδεικτικών μέσων, με στόχο την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής. Ποια είναι η δική σας άποψη;

– Οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες διευκολύνουν τις δικαστικές έρευνες, για τη διαπίστωση της τέλεσης εγκληματικών πράξεων, πάντοτε, ασφαλώς, εντός των ορίων της συνταγματικότητας, πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά, και μάλιστα όταν πρόκειται για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα που συνέβαλαν στη δημιουργία ή στη διόγκωση του δημοσίου χρέους και στη μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας μας. Οι Ελληνες πολίτες προσδοκούν από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να ενεργούν για την πάταξη της διαφθοράς και για την τιμωρία των υπευθύνων.

– Τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας;

– Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης, διότι για τη χρήση του παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού μέσου προβλέπονται από την ίδια αυτή διάταξη συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή η προκαλούμενη βλάβη να είναι σημαντικά κατώτερη από εκείνη που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, η απόδειξη της πράξεως να είναι διαφορετικά αδύνατη και ο τρόπος διά του οποίου αποκτήθηκε το αποδεικτικό μέσο να μην προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. Η συνδρομή δε των ως άνω προϋποθέσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση ερευνάται από τον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μη παραβίαση των προστατευόμενων από το Σύνταγμα δικαιωμάτων.

– Η σχετική τροπολογία, πάντως, έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Γιατί δημιουργήθηκε θέμα εκ των υστέρων;

– Τα συνδικαλιστικά όργανα, όταν αντιτίθενται σε διατάξεις νόμου, εκφράζουν συχνά, πριν από την ψήφιση των διατάξεων αυτών, την αντίθεσή τους με σχετικές ανακοινώσεις. Η μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου αντίδραση δημιουργεί ερωτήματα, με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως προανέφερα, οι δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά την έρευνα συγκεκριμένης υπόθεσης, δικαιούνται να ερευνήσουν τη συνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης και, κατά την κρίση τους, να αποφανθούν για την εφαρμογή της ή μη.

– Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα απετέλεσε πεδίο ρήξης στους κόλπους της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Πέντε μέλη της παραιτήθηκαν. Πιστεύετε ότι έγινε για λόγους αντιπολίτευσης ή σκοπιμότητας, όπως ακούγεται;

– Τα παραιτηθέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων θεωρώ ότι υπέβαλαν την παραίτησή τους, διότι ήταν αντίθετοι προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του προέδρου και του γενικού γραμματέα και όχι βεβαίως για λόγους άλλων σκοπιμοτήτων.
Έντυπη