η απόφαση Βελβεντό σήμερα

η απόφαση Βελβεντό σήμερα

Έφτασε στο τέλος της η δίκη για τη ληστεία της τράπεζας στην Κοζάνη, που έγινε περισσότερο γνωστή στο πανελλήνιο από τα κακοποιημένα πρόσωπα των τριών νεαρών συλληφθέντων.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη ληστεία της τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης εκδόθηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η ληστεία έγινε περισσότερο γνωστή στο πανελλήνιο από τα κακοποιημένα πρόσωπα των τριών νεαρών συλληφθέντων. Μια ένοπλη ληστεία χωρίς χρήση όπλων και με μάρτυρες που, αν και τρομοκρατήθηκαν, δήλωσαν ότι οι ληστές τούς φέρθηκαν ευγενικά.

Η ληστεία όμως έγινε και μάλιστα δικάζονται γι’ αυτήν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας την ώρα εκείνη βρισκόταν 10 χιλιόμετρα μακριά. Οι κατηγορούμενοι φορτώθηκαν, πλην του κακουργήματος της ληστείας, και τη γνωστή κατηγορία της «μόδας», της συμμετοχής δηλαδή στην οργάνωση ΣΠΦ και κατά συνέπεια και τον αντιτρομοκρατικό Νόμο 187 Α.

Οι υπόλοιποι, πλην των τριών συλληφθέντων, αναρχικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή κρίθηκαν ένοχοι από το βούλευμα με βάση στοιχεία DNA και μάλιστα σε κινητά αντικείμενα.

Η κοινή ιδεολογική τους τοποθέτηση στον αναρχικό χώρο, οι δηλώσεις τους για την εναντίωσή τους στο σύστημα, η άρνησή τους να απολογηθούν αλλά και οι φιλικές τους σχέσεις και στην περίπτωση αυτή φάνηκε να έχουν καθοριστική σημασία στη δικαστική διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης στην πρότασή του διατύπωσε την άποψη ότι δεν σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση οι κατηγορούμενοι εφόσον στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει. Κατά συνέπεια στην πρόταση δεν έγινε χρήση του 187Α.

Τελικά ο κ. Πεπόνης πρότεινε την ενοχή για συναυτουργία και διακεκριμένη οπλοκατοχή σε ληστεία των Μιχαηλίδη, Ρωμανού, Χαρίση, Μπουρζούκου, Ντάλιου και απλή συνέργεια για τον Πολίτη (που αποδεδειγμένα βρισκόταν μακριά την ώρα της ληστείας). Πρότεινε ακόμα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους λόγω «καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη» και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι έξι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, αποδεχόμενο την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς δεν πείστηκε ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, επομένως δεν υφίσταται λόγος εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου 187Α

Αυτό έκρινε μετά από πολύμηνη διαδικασία το δικαστήριο, αποδεχόμενο την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο καθώς δεν πείστηκε ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως, δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες. Το δικαστήριο δεν συντάχθηκε με την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής.

Μόνο ένα μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «οι πράξεις του υπήρξαν συνειδητή επιλογή παρά το νεαρόν της ηλικίας του».