Επιτροπής Ανταγωνισμού νεώτερα: η υπόθεση της μπύρας

Επιτροπής Ανταγωνισμού νεώτερα: η υπόθεση της μπύρας

 Τεράστιο για τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς χαρακτηρίζεται το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην “Αθηναϊκή Ζυθοποΐα Α.Ε”, καταδικάζοντάς την για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. H απόφαση βγαίνει με τεράστια καθυστέρηση, αφού στην “υπόθεση της μπύρας” η έρευνα έχει ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Η εταιρία από τη μεριά της αμφισβητεί την απόφαση καί όπως  έχει δικαίωμα θα την προσβάλει στη Δικαιοσύνη.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνεται πως “από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η “Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε”. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου”.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτει πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, μέλος της ολλανδικής πολυεθνικής “HEINEKEN N.V”, είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο μηχανισμό προκειμένου να ελέγχει κατά το δυνατόν την αγορά μπύρας, τόσο σε αυτά της επιτόπιας κατανάλωσης (χώροι εστίασης, περίπτερα, μικρά καταστήματα) όσο και σε αυτά της «ζεστής αγοράς», που αφορά στις πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και κάβες.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα χορηγούσε σε επιχειρηματίες σημαντικά χρηματικά ποσά κι άλλους είδους ανταλλάγματα “υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων”.

Και συνεχίζουν λέγοντας πως “η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης, και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων”.Παρά τις σοβαρές ενδείξεις πως στην εν λόγω αγορά ο ανταγωνισμός ήταν ελάχιστος, με το μερίδιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας να φτάνει το 2000 το 73%, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άρχισε να ερευνά την υπόθεση το 2005, μετά από καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από μικρότερη ανταγωνίστριά της στη βόρεια Ελλάδα.

Αν και σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, από την έναρξη της έρευνας μέχρι τη λήψη απόφασης προβλέπεται χρονικό διάστημα 20 μηνών, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε μετά από 10 και πλέον χρόνια. Η τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την υπόθεση έγινε το Μάιο του 2014 κι η υπόθεση καθαγράφηκε τώρα, 18 μήνες μετά.

Η Επιτροπή δικαιολογεί αυτή την καθυστέρηση με το γεγονός πως το 2009 η Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα κατέθεσε προσφυγή κι αίτηση αναστολής της συνεξέτασης της καταγγελίας του ανταγωνιστή και της αυτεπάγγελτης έρευνας. Στην Επιτροπή υποστηρίζουν πως αυτή η κίνηση της εταιρίας “πάγωσε” τη διαδικασία για 4 ολόκληρα χρόνια.

Στην Ελλάδα άλλωστε ζούμε πολύ. Η μακροβιότητα οφείλεται στην αναμονή επί μακρόν…