εξπρεσ του μεσυνυκτίου 2016

εξπρεσ του μεσυνυκτίου 2016

Δικαστήριο στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλακή τους δύο Σύρους διακινητές που ευθύνονται για τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο τρίχρονος Αϊλάν από την Συρία.

Ο αδελφός του μικρού αγοριού, ο Γκαλίπ και η μητέρα του Ριχάν ήταν επίσης ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που πνίγηκαν, όταν το σκάφος που τους μετέφερε αναποδογύρισε στο μοιραίο ταξίδι από την Αλικαρνασσό στο νησί της Κω.

Συνήθως οι δίκες στην Τουρκία διαρκούν πολλούς μήνες ή χρόνια για να εκδώσουν οριστική απόφαση, αλλά η συγκεκριμένη δίκη εξέδωσε ετυμηγορία μόλις ένα μήνα μετά την έναρξή της, προφανώς σε μια προσπάθεια η χώρα να δείξει ότι επιθυμεί την πάταξη των διακινητών.

Οι κατηγορούμενοι Σύροι υπήκοοι Muwafaka Alabash και Asem Alfrhad, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για τον πνιγμό των πέντε ατόμων και έδειξαν ως υπεύθυνο τον πατέρα του αγοριού, Abdullah Kurdi, με τον ισχυρισμό ότι αυτός οργάνωσε το μοιραίο ταξίδι.

Παρόλο που ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 35 χρόνια για τον κάθε διακινητή το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο Σύρους για «λαθραία διακίνηση ανθρώπων», αλλά τους απάλλαξε από την κατηγορία για «πρόκληση θανάτου από εσκεμμένη αμέλεια».