είναι τα hot spots τα νέα στρατόπεδα συγκεντρώσεως?

είναι τα hot spots τα νέα στρατόπεδα συγκεντρώσεως?

Tι είναι λοιπόν αυτή η νέα λέξη και πόσο επηρεάζει την ιστορία της Ευρώπης? Ηοt spot μοιάζει να είναι η νέα λέξη εκτόνωσης μιας τεράστιας κρίσης για την Ευρώπη, οικονομικής, ανθρωπιστικής, μιας κρίσης αξιών που όμοιά της δεν υπήρξε για να δοκιμάσει τις αξιακές της αντοχές. Μιας Ευρώπης που ενώθηκε σε συνέχεια των στρατόπεδων συγκεντρώσεως της Γερμανίας, της Πολωνίας, των πάσης φύσεως γκέτο που υιοθέτησε ιστορικά για να απομονώσει τον ξένο, τον άλλο, τον ανεπιθύμητο. Η ιστορία της Ευρώπης, αυτής που ίδρυσε το τραπεζικό φαινόμενο και λύγισε από αυτό είναι ιστορία γκέτο. Νέα γκέτο έρχονται να προστεθούν στα εδάφη της ελληνικής επικράτειας, της χώρας που κάποτε ονομάτισε τη δημοκρατία και που δεν έχει εθιστεί στο φαινόμενο των στρατοπέδων πάσης φύσεως πλην εξαιρέσεων.
Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων hot spots στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.
Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.
Έτοιμα τα 4 από τα 5 hotspots – Πώς θα μετακινούνται οι πρόσφυγες
Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε μάλιστα την υπογραφή συμφωνίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία για την καταλληλότερη διαχείριση του θέματος των παιδιών προσφύγων που καταφθάνουν στα κέντρα καταγραφής προσφύγων/μεταναστών.

Hot spots
Λέσβος
Σάμος
Λέρος
Κως
Κέντρα μετεγκατάστασης
Διαβατά
Σχιστό

Στους πρώτους πρόσφυγες που κατεύθασαν στα ζεστά σημεία δόθηκαν βραχιολάκια με αριθμό που φορούν υποχρεωτικά στο χέρι.

“ζεστά σημεία” στο χάρτη της ενωμένης Ευρώπης αποτελούν μέρος της λύσης και οχι τη λύση του προσφυγικού σύμφωνα με τον Μ. Ρέντσι “Hotspots are a part of the solution, not the solution itself.” Οπως ήταν και τα γκέτο, και τα camp και όλα τα σημεία του χάρτη με φράχτη που είχε μέση ανθρώπους και δεν ήταν φυλακή. Ελπίζουμε κ. Ρέντσι, η λύση που διαλέγετε να μην είναι η τελική λύση ή άλλως λεχθείσα και “final solution“.