δύο ειδήσεις και η γάτα

δύο ειδήσεις και η γάτα

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στην Αθήνα με δύο ειδήσεις

  1. Η μη ολοκλήρωση της διάσκεψης του ΣτΕ για τις δίκες των αδειών, και πρόσθετη πληροφόρηση ότι ακόμη δεν έχει κριθεί το ζήτημα του παραδεκτού
  2. Η υποβολή τροπολογίας για τις άδειες και η απόσυρσή της μέσα σε λίγες ώρες

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει τις ειδήσεις αυτές στο πλαίσιο της εθνικής μας κανονικότητας πλέον:

Οι διασκέψεις του ΣτΕ χωρίς καμία μυστικότητα, το παραδεκτό σε πρώτη ζήτηση εκάστου τηλεθεατή, σεξουαλικές πληροφορίες για μέλη της διάσκεψης, δικηγόροι της υπόθεσης στα κανάλια, εφημερίδες που γνωρίζουν περισσότερα και από τους ίδιους τους δικαστές, επιστήμονες που αναλύουν το φαινόμενο σε συνάφεια με το κράτος δικαίου και άλλα κομψά, πολιτικοί με βεβαιότητες ως προς την έκβαση των δικών κλπ. Είναι μία κανονικότητα η οποία πλέον έγινε εθιστική σε βαθμό που κανένας δεν δίνει σημασία.

Γιατί λοιπόν η μη ολοκλήρωση της δεύτερης διάσκεψης (αν φυσικά τούτο αληθεύει εφόσον δεν μπορεί να ελεγθχεί και συνιστά φήμη) είναι είδηση?

Δεν έχει κανείς παρά να «διαβάζει» την δεύτερη είδηση πιο προσεκτικά:

Η απάντηση έχει έναν κύριο  αποδέκτη, ιδίως αν κανείς γνωρίζει ότι το ζήτημα του παραδεκτού είναι ρουτίνα του συγκεκριμένου δικαστηρίου και ήταν μεταξύ των αυτονοήτων η συζήτηση ως προς τη συνδρομή των όρων του όσο και αν η επιστήμη ανησυχεί για την τύχη των δικών αυτών, όσο και αν το επιχειρείν και οι δανειστές ενδιαφέρονται, όσο και αν η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θίγονται. Ο αποδέκτης λοιπόν λέγεται κυβέρνηση και μάλιστα καλύτερα ίσως: Πρωθυπουργός. Είναι προφανές ότι αν οι φήμες διέρρεαν ότι το ζήτημα του παραδεκτού έληξε και τούτο ευλόγως αναμένεται και πιθανολογείται, η διαπραγμάτευση που πιθανόν διεξάγεται κεκλισμένων των θυρών από τους ενδιαφερόμενους θα είχε λάβει τέλος. Η συνέχιση της αμφιβολίας ως προς την έκβαση των υποθέσεων στο ΣτΕ δημιουργεί πεδίο συνέχισης κάποιων συζητήσεων το δίχως άλλο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του δικαστηρίου δεν όρισε νέα ημέρα και ώρα κατά τα νέα ήθη του ΣτΕ, φαίνεται η κυβέρνηση να χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη.

Η υποβολή της τροπολογίας και η απόσυρσή της πάλι έχει ακριβώς το ίδιο νόημα. Ένας μυστικός διάλογος διεξάγεται με έντονη φυσικά απαξία στους θεσμούς. Απροκάλυπτη.

Δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο κ. Παππάς έδωσε την τροπολογία χωρίς να γνωρίζει ότι η άνω διάσκεψη δεν ολοκληρώθηκε. Είχε λάβει το μήνυμα του Δικαστηρίου και των διαρροών του από το μεσημέρι. Καταθέτοντας την τροπολογία βιάστηκε να δηλώσει τάχα ότι δεν θα περιμένει άλλο? Και μετά γιατί μεσονυχτίς τη μάζεψε?

Είναι πράγματι «ειδήσεις» αυτές οι δύο ειδήσεις που τόσο απλόχερα μας μοίρασαν το Σαββατοκύριακο τα ΜΜΕ?

Το δίχως άλλο!

Δύο ειδήσεις όλως απαξιωτικές για τους θεσμούς αποδεικνύουν ότι μια μεγάλη διαπραγμάτευση διεξάγεται στο βασίλειο της Δανιμαρκίας στο ζήτημα των αδειών. Αν όντως, όπως διαδίδεται το Μεγάλο Κανάλι έχει αποκτήσει χρώματα Ολυμπιακού, μένει η τύχη του Αλφα να προσδιορισθεί και να δούμε αν θα συμπέσει με την Ιβάν Σαββίδη το πεπρωμένο του.

Αλλά ας μην γινόμαστε χυδαίοι. Δεν λειτουργούν έτσι οι θεσμοί. Είναι ανεξάρτητοι!

Οι δύο ειδήσεις λοιπόν ξαναδιαβάζονται ως εξής:

Είναι βέβαιο ότι οι δίκες στο ΣτΕ θα απορριφθούν για λόγους παραδεκτού αλλά όσο τούτο δεν δημοσιοποιείται επιτρέπεται η διατήρηση θέσεων των αιτούντων καναλιών και η συνέχιση του διαλόγου τους με όποιος και για ότι θέμα διεξάγεται. Αυτό φυσικά δεν είναι άγνωστο για πλείστους πολιτικούς και νομικούς από την κατάθεση κιόλας των αιτήσεων ακυρώσεως.

Η κυβέρνηση συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές και επιτρέπει λίγο χρόνο ακόμη στον διάλογο που διεξάγεται ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις με το δυνατό  λιγότερο κόστος και φθορά. Και εκείνη θα νικήσει και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι και οι τράπεζες θα ησυχάσουν από κατάχρεα κανάλια.

Η εξαγγελία του χρόνου της επόμενης διάσκεψης του ΣτΕ θα ορίσει πλέον τη λήξη των συζητήσεων καθώς παρατράβηξε ο προβληματισμός για το έννομο συμφέρον. Επί πλέον αν τραβήξει λίγο ακόμη η νομολογία θα αποκτήσει  άρωμα πάθους και έρωτα τέτοιο που χαλάλι ο διαγωνισμός για τα κανάλια: διασκεδάσαμε αρκετά. Καιρός να μάθουμε πιά για τις διοικήσεις των Τραπεζών που πρέπει πλέον σιγά σιγά να ανακοινωθούν και αυτές με την ώρα τους.