διαιτησία Ταπί: αμέλεια της κ. Λαγκάρντ

διαιτησία Ταπί: αμέλεια της κ. Λαγκάρντ

Καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα γαλλικό δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί ποινή. Η Λαγκάρντ, η οποία καταδικάστηκε για “αμέλεια”, θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της επικεφαλής του ΔΝΤ, Πατρίκ Μεζονέβ, σχολίασε ότι θα ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση. Ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης της Λαγκάρντ ανέφερε ότι δε θα προβεί σε υποθέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η ετυμηγορία αυτή στην καριέρα της.

Παρά την ετυμηγορία ωστόσο αυτή, οι δικαστές δεν της επέβαλαν οποιαδήποτε ποινή για την απόφασή της να επιτρέψει αυτή τη σπάνια εξωδικαστική καταβολή χρημάτων διαιτησίας στην υπόθεση του μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έπειτα από πολύχρονη διαμάχη.

Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για αμέλεια, ενώ ο δικηγόρος της δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η Λαγκάρντ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, ωστόσο, παρά την ενοχή, το δικαστήριο αποφάσισε να μην επιβάλει ποινή στην κ. Λαγκάρντ.

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» δήλωσε η ίδια στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, ενώ η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Η απόφαση κινδυνεύει πάντως να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται, μάλιστα, να συνεδριάσει «σύντομα» για συζητήσει την καταδίκη της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του θεσμού, Τζέρι Ράις.

Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του το πρόσωπο της Λαγκάρντ, «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», ανέφερε ο Ράις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της, τόνισε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στη Λαγκάρντ, παρά την απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Η 60χρονη πρώην δικηγόρος είχε θέσει τον εαυτό της σε «υποχρεωτική άδεια» από τα καθήκοντά της, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’Obs» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της εάν καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη, καθώς αυτή είχε αναλάβει την μεταπώληση της εταιρείας του. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης έως το 2007, οπότε και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Λαγκάρντ διατελούσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και η απόφαση που έλαβε φέρεται να προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

Θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει το ζήτημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συναντηθεί και σε προηγούμενες περιστάσεις για να εξετάσει τις εξελίξεις σε σχέση με νομικές διαδικασίες στη Γαλλίας», δήλωσε ο Ράις σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Αναμένεται να συναντηθούμε ξανά σύντομα για να εξετάσουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», πρόσθεσε.

συμβαίνουν και εις Παρισίους….