Γυναίκα δικηγόρος

Γυναίκα δικηγόρος

 

Αναζήτησα σήμερα το όνομα της πρώτης γυναίκας δικηγόρου στην Αθήνα. Δεν βρήκα και πολλές πληροφορίες από γρήγορο μα την αλήθεια ψάξιμο. Ελένη Καρύδη λέγοταν και την ανακάλυψα με αφορμή την πρώτη γυναίκα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που λεγόταν Μαρία Φλαμπουριάρη.
Μετά έψαξα στην Αμερική. Το 1869 η Arabella Μάνσφιλντ. Κατέληξα στη Γαλλία.
Την Jeanne Chauvin την ήξερα από παλιά. Ηταν μια πρωτιά που την είχαν ακούσει τα αυτιά μου με τον τρόπο που οι Γάλλοι προβάλλον τις πρωτιές τους. Κόρη συμβολαιογράφου πήρε πτυχίο το 1890 (δεύτερη γυναίκα νομικός) και υποστήριξε το διδακτορικό της τρία χρόνια μετά. Το 1897 το Εφετείο στο Παρίσι δεν της επέτρεψε να ορκισθεί δικηγόρος με το αιτιολογικό ότι το επάγγελμα ήταν κατ’εξοχήν ανδρικό και μη επιτρεπτό σε γυναίκες. Τρία χρόνια μετά ψηφίσθηκε νόμος την 1 δεκεμβρίου του 1900 που επέτρεψε στις γυναίκες να ασκούν το επάγγελμα αυτό στη Γαλλία. Εξη μέρες μετά ορκίσθηκε ως η δεύτερη γυκαίκα δικηγόρος καθώς την πρόλαβε μια άλλη που ορκίσθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Ο νόμος αυτός προκάλεσε σημαντική μισογυνική αντίδραση και χλευασμό για τις γυναίκες που επιχείρησαν να προχωρήσουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα.
Για τις αντιλήψεις που χαρακτήριζαν την εποχή οι εικόνες αρκούν. Για τη σημερινή εποχή έχουμε μιλήσει και άλλοτε. Σημαντικά βήματα και ελάχιστες κορυφές.