Για τους Τραπεζοδικηγόρους

Για τους Τραπεζοδικηγόρους

Από το κουτί της Πανδώρας
Δικηγόροι τραπεζών συμμετείχαν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚπολΔ), τροποποίηση που οδήγησε το συντονιστικό των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε τριήμερη απεργία αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Στην επιτροπή που συστάθηκε με την απόφαση 26152 του υπουργείου Δικαιοσύνης το Μάρτιο του 2012, συμμετείχαν ο νομικός σύμβουλος της Eurobank κος. Γιώργος Ορφανίδης και η νομική σύμβουλος της Πειραιώς κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Η επιρροή των “τραπεζο-δικηγόρων” στην Επιτροπή αποτυπώνεται στην πρώτη από τις τρεις βασικές παρατηρήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο:

“Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας”.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι, αιτιολογώντας ουσιαστικά την απόφασή τους για τριήμερη απεργία, “είναι ευνόητο ότι η κατά ως άνω αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης , αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των Τραπεζών”.

Μιλώντας στο koutipandoras.gr ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος υπογράμμισε πως “το κράτος με ανάλγητο τρόπο νομοθετεί εναντίον των δανειοληπτών και λειτουργεί ως υποκατάστημα των τραπεζών κατ’ εντολή της τρόικας”.

Ας σημειωθεί πως η σύσταση της εν λόγω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έγινε με υπουργό Δικαιοσύνης το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενάμιση μήνα πριν τις προκηρυγμένες εκλογές του Μαΐου του 2012.