βραβεύθηκαν οι διακριθέντες φοιτητές της Νομικής Αθηνών σε διεθνείς διαγωνισμούς

βραβεύθηκαν οι διακριθέντες φοιτητές της Νομικής Αθηνών σε διεθνείς διαγωνισμούς

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου η καθιερωμένη τελετή παρουσίασης των συμμετοχών και των διακρίσεων φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς.

Ο κ. Παυλόπουλος, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και ο ίδιος, απένειμε τιμητικά διπλώματα στους φοιτητές, που κατέκτησαν πρωτιές, μετάλλια, επαίνους και ειδικές διακρίσεις για τη νομική τους συγκρότηση σε 12 διαγωνισμούς που έλαβαν χώρα την ακαδημαϊκή περίοδο 2015-16. Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν τρεις πρωτιές σε παγκόσμιους και πέντε πρωτιές σε ευρωπαϊκούς νομικούς διαγωνισμούς. Η ενέργεια αυτή επισημαίνεται ως πράξη που συμβολίζει την αξία της παιδείας και της προσπάθειας σε καιρούς επιστημονικής μετανάστευσης και απαξίας κάθε προσπάθειας και κόπων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε : «Είμαστε περήφανοι για σας γιατί συνεχίζετε την παράδοση της Νομικής Σχολής, την οποία μάλιστα εξάγετε και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί γνωρίζω τις αντιξοότητες που έχετε να αντιμετωπίσετε. Είστε το απτό και ζωντανό παράδειγμα της αριστείας, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε. Η αριστεία, όπως μας δίδαξε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ο Αριστοτέλης, είναι η πεμπτουσία της Δικαιοσύνης. Η πολιτεία οφείλει να διαμορφώνει τις συνθήκες, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να διακριθεί. Αυτό σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ισότητα στην αφετηρία».

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, και η κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής, Διονυσία Καλλιμούκου, αναφέρθηκαν στη σημασία των διακρίσεων στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να πρωτοπορεί. Ο διευθυντής του τομέα Διεθνών Σπουδών,Χαράλαμπος Παμπούκης, έκανε την παρουσίαση των διεθνών διαγωνισμών και διακρίσεων, ενώ η επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής, Αθήνα Δημοπούλου, παρουσίασε τον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δικής ρωμαϊκού δικαίου.

Συνολικά, στην τελετή βραβεύτηκαν 12 ομάδες, αποτελούμενες από 86 φοιτητές και 42 καθηγητές και συνεργάτες τους, οι οποίοι ανέλαβαν την προετοιμασία των παιδιών.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός κατήργησε το “αριστα” για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές. Λίγες μόνο  ώρες μετά τις αιχμές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου για την αριστεία όπου απευθυνόμενος στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε Διεθνείς Νομικούς Διαγωνισμούς, τόνισε ότι «η Αριστεία όχι μόνο δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί», με τροπολογία του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μειώνει κάτω από το 9, τα βαθμολογικά κριτήρια για τη χορήγηση υποτροφίας από το ΙΚΥ, βάζοντας ως κατώφλι το «λίαν καλώς», δηλαδή από 6,5 και άνω ενώ χαρακτήρησε πρόκληση  στη Βουλή ο κ. Φίλης το ετήσιο κόστος των 60.000.000 ευρώ των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων.

Οχι δεν αξίωσε την κατάργηση του όρου αριστεία από τα λεξικά αλλά μετά βεβαιότητας είναι υπό σχεδιασμό.

Στα παιδιά ολόθερμα μπράβο. Υπουργέ ξανασκέψου το!