βιβλίο?

βιβλίο?

Ανανεώνοντας το παλιό μπλοκγ, που στο μεταξύ έγινε ιστοσελίδα, σελίδα στο Facebook κλπ αναρωτιόμουν αν πρέπει να κρατήσω αυτή τη ιθεματική κατηγορία : βιβλίο. Γιατί πιά μετά το 2007 το βιβλίο, το νομικό βιβλίο, αν και κυκλοφορεί, συνεχίζει ακόμη να υπάρχει, υποκαθίσταται από το ηλεκτρονικό δημοσίευμα, το βιβλίο e-book, την ανάρτηση. Οπως και ο νόμος. Από τον καιρό των σπουδών μου στη Γαλλία, μύριζε ότι η φωτοτυπία του χάρτινου βιβλίου της Cujas έφθανε στο τέλος της. Ότι κάτι θα άλλαζε. Μετά ήρθε η ΝΟΜΟΣ και έδωσε πληροφορία ηλεκτρονική για τη νομοθεσία και τη νομολογία. Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή το 2000 αφήνοντας πίσω του νομικά περιοδικά, βιβλιοθήκη, το Μπαλή… Τα κρατήσαμε όλα. Χρειασθήκαμε ένα μεγάλο χώρο για τα βιβλία. Περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε για μας. Τον κατακτήσαμε αλλά μας κατέκτησε η google. Το ίδιο έγινε και με το νόμο που κάποτε γραφόταν σε πέτρες και τώρα έγινε αέρας ή μάλλον φτερό στον άνεμο που αλλάζει και φεύγει και χάνεται πριν τον μάθει ο πολίτης. Αγνοια νόμου λέει απαγορεύεται. Τι λες εκεί!

Αποφάσισα να κρατήσω τη στήλη. Πολιτισμικά το βιβλίο υπάρχει για το νομικό και ως κατάσταση και ως πράγμα. Χρειάζεται. Αλλά άλλο τόσο χρειάζεται να ξέρει κανείς ότι το χαρτί, αυτό που υποκατέστησε τις πέτρες του μωσαϊκού νόμου, πεθαίνει και αντίστοιχα αλλάζει η πραγματικότητα της κανονιστικότητας και της γνώμης. Ο νόμος και κάθε πηγή δικαίου γίνεται πιό χαλαρή και ευάλωτη στα νέα μέσα (που ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους- ταχύτερη πάντως από αυτή του νόμου) αλλά και οι ιδέες αλλάζουν με τρόπο που εκπλήσσει. Γνώμες αλήθεια δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη! είναι το δάνειο re καταρτιζόμενη σύμβαση που έγραφε ο Φίλιος? τι σημαίνει οικογένεια? Τι σημαίνει νόμιμος μοίρα?

Οσο η τεχνολογία προχωρά η ανάγκη για σκέψη μεγαλώνει. Οχι για μνήμη, τέτοια προσφέρεται πλέον υπερβολική και αφθονη. Για σκέψη όμως? για κρίση? Ε γι’αυτό θα κρατήσω τη στήλη με το βιβλίο! ωφέλημο πράγμα δα για όποιον δεν σκέπτεται και δεν συλλογιέται στοχαστικά! μπορείς να του το πετάξεις στο κεφάλι!