Απόφαση ΔΣ ΕΑΝΔΑ επί του Κατατεθέντος Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

Απόφαση ΔΣ ΕΑΝΔΑ επί του Κατατεθέντος Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

και των νέων την άποψη ακούμε με σεβασμό και περίσκεψη.

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα
Τηλ. 210-3398184, 697-6835987

Αθήνα, 26.04.2016

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΕΑΝΔΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, υπενθυμίζοντας α) την από 12.01.2016 Απόφαση ΔΣ ΕΑΝΔΑ επί του Κυβερνητικού Σχεδίου για το Νέο Ασφαλιστικό, β) τις από 20.01.2016 Προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του ΔΣ της ΕΑΝΔΑ επί του Κυβερνητικού Σχεδίου για το Νέο Ασφαλιστικό και γ) την από 02.02.2016 Αποτίμηση «Εξελίξεων» επί του Κυβερνητικού Σχεδίου για το Νέο Ασφαλιστικό, εκφράζει την απογοήτευσή της για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, δεν απέχει ουσιωδώς από το κυβερνητικό σχέδιο, όπως είχε δοθεί στη δημοσιότητα, με τις προαναγγελθείσες μεταβατικές «βελτιώσεις – εκπτώσεις» του.

Λαμβανομένου υπόψη ότι το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο αποτέλεσε την αιτία για την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, η οποία διαρκεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα, δημιουργείται η εύλογη απορία τι είδους «διαπραγμάτευση» έλαβε χώρα στο μεσοδιάστημα με τους «θεσμούς» και για ποιο λόγο το νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση με καθυστέρηση δυόμισι μηνών από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, η από 1.1.2017 προβλεπόμενη μηνιαία επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών σε συνδυασμό με την κατάργηση των διατάξεων που κατοχυρώνουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους κάτω της πενταετίας ασφαλισμένους καταδεικνύουν το φοροληστρικό πνεύμα που διαπνέει το εν λόγω νομοσχέδιο καθώς και την ιδεοληπτική εχθρότητα της κυβέρνησης απέναντι στη νέα γενιά επιστημόνων – επαγγελματιών, οι οποίοι, με πολύ κόπο και θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους (και σε αντίθεση με πολλούς οι οποίοι «υπηρετούν» σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις) επέλεξαν το δρόμο της αριστείας, της επαγγελματικής καταξίωσης και της κοινωνικής προσφοράς.

Η δε «σπουδή» της κυβέρνησης, μετά από καθυστέρηση δυόμισι μηνών, να προβλέψει χρόνο δημόσιας «διαβούλευσης» ολίγων ωρών (!) για ένα τόσο σημαντικό, ως προς τις επιπτώσεις του σε εκατομμύρια ασφαλισμένους, νομοσχέδιο, καταδεικνύει – με το χειρότερο τρόπο – την παντελή έλλειψη βούλησης για ουσιαστικό διάλογο και – εντεύθεν και για ακόμα μία φορά – τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της έναντι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και, εν γένει, των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, η διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τόσο επί της αρχής όσο και σε επιμέρους ρυθμίσεις του επιβεβαιώνει πλέον με θεσμικό τρόπο όσα είχαν εξαρχής επισημάνει η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών αλλά και το σύνολο των εμπλεκόμενων επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της χώρας.

Ενόψει των ανωτέρω, καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, με την πεποίθηση ότι, σε αντίθεση περίπτωση, τα δικαστήρια θα αρνηθούν, όπως υποχρεούνται την εφαρμογή νόμου που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα (Σ. 93 παρ. 4).

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε, υπό συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας, να πραγματοποιηθεί μία κανονική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πριν η παρούσα «μεταρρύθμιση» προλάβει να αποτελειώσει τους χιλιάδες νέους συναδέλφους, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους και για την παραμονή τους στο επάγγελμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ …………………………………. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ …………….. ΖΩΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ