περιβάλλον και δημόσιες συμβάσεις

περιβάλλον και δημόσιες συμβάσεις

Η ανάθεση, σύναψη και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, θέματα αυθαίρετης δόμησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι ΣΔΙΤ, ζητήματα πολιτιστικού περιβάλλοντος, οι επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση, όπως επίσης η διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων ήταν τα νομικά θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου  «Περιβάλλον-Δημόσιες συμβάσεις: Νεώτερες εξελίξεις – Προβληματισμοί». Το τριήμερο συνέδριο  διοργάνωσε η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με την υποστήριξη της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ.

Στις τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, καθώς επίσης και σε φαινόμενα πολυνομίας αναφέρθηκαν η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου σύμβουλος της επικρατείας, ο κ. Δημήτρης Μέλισσας καθηγητής του ΕΜΠ, η κα Αθηνά Αλεφάντη νομικός σύμβουλος του κράτους και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καρατσώλης. Την ιστορική, νομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση του θέματος ανέδειξαν οι ομιλητές, ενώ αναφορά έγινε στη συνταγματικότητα του ζητήματος. Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Νικόλαος Ρόζος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος τόνισε τις αντιφάσεις της νομολογίας περί αυθαίρετης δόμησης διαχρονικά.

Στη σύναψη και εκτέλεση δημόσιας σύμβασης, αναφέρθηκαν ο αν. καθηγητής Νομικής κ. Πάνος Λαζαράτος, και ο νομικός σύμβουλος του Κράτους κ. Αλέξανδρος Ροΐλος, υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αθανάσιου Ράντου. Ο κ. Λαζαράτος μίλησε για την ευθύνη κατά τις διαπραγματεύσεις στις διοικητικές συμβάσεις, ενώ απ΄ την πλευρά του ο κ. Ροΐλος ανέλυσε τις τελευταίες νομολογιακές εξελίξεις.

Σε ενότητα σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό, συντονίστρια της οποίας ήταν η νομικός σύμβουλος του κράτους κα Βασιλική Δούσκα, κατά τις εισηγήσεις τους, η αν. καθηγήτρια κ. Γεωργία Γιαννακούρου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Οικονόμου και η δικηγόρος κα Λούση Κιουσοπούλου, κάνοντας μία συνολική επισκόπηση των αλλαγών στο σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού, αναφέρθηκαν τόσο στο συνολικό σχέδιο, όσο και στα ειδικά πλαίσια, καθώς επίσης και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου του Νομικού Σσυμβουλίου του Κράτους κ. Ηλία Ψώνη διεξήχθη η ενότητα σχετικά με την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και τις αναθέτουσες αρχές. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο αν. καθηγητής Νομικής κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, ο επίκουρος καθηγητής Νομικής Χρήστος Δετσαρίδης, καθώς επίσης και οι κ.κ. Χρήστος Μητκίδης πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Νίκος Μαμαλούγκας προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αντιστοίχως στους λόγους εξαίρεσης από διαγνωστικές διαδικασίες, τα κριτήρια ελέγχου των υποψήφιων αναδόχων, την επίδραση της ΕυρωπαΪκής νομολογίας, και στις προοπτικές που προκύπτουν σε δημόσιες συμβάσεις στον τομέα περιβάλλοντος κατά τη διαχείρισή τους από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ.

Για τις επιδράσεις της κρίσης στη νομοθεσία σχετικά με την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Ρόζος. Απ΄ την πλευρά του ο σύμβουλος επικρατείας κ. Θεόδωρος Αραβάνης αναφέρθηκε στα κριτήρια χαρακτηρισμού ακινήτων ως μνημείων, ενώ στα προβλήματα θεσμικού πλαισίου σχετικά με παραδοσιακούς οικισμούς και κτίρια αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της διευθύνσεως αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΚΑ κ. Γεώργιος Γκανασούλης. Την ενότητα συντόνισε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας τη Συνταγματική προστασία που διέπει ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τέθηκαν στο επίκεντρο ενότητας την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Δημήτριος Ράϊκος. Το ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέπτυξε η σύμβουλος του δικαστηρίου κα Γεωργία Μαραγκού παραθέτοντας παράλληλα αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα, ενώ η αν. καθηγήτρια Νομικής Ευγενία Πρεβεδούρου μίλησε ειδικότερα για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης και τις συνέπειές της για την ελληνική έννομη τάξη. Απ΄ την πλευρά τους ο νομικός σύμβουλος Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. κ. Σπύρος Παναγόπουλος, και η αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. κα Χριστίνα Μπουσουλέγκα αναφέρθηκαν στη διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, αντίστοιχα.

Οι επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση καθώς επίσης η διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα. Η αν. καθηγήτρια μηχανικών περιβάλλοντος κα Ευπραξία – Αίθρα Μαρία εστίασε στις προβληματικές των προτεραιοτήτων των ρυθμίσεων της δασικής νομοθεσίας του νέου νόμου 4280/2014, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Γώγος αν. καθηγητής Νομικής αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της διαχείρισης των υδατικών πόρων ως προϋπόθεση αδειοδότησης έργων. Η δικηγόρος Αγγελική Χαροκόπου επεσήμανε τις σημαντικότερες διευκρινίσεις στο θέμα των αποβλήτων της πρόσφατης νομολογίας του δικαστηρίου της Ε.Ε. και του ΣτΕ. Απ΄ την πλευρά του ο Επαμεινώνδας Τολέρης, διευθυντής της ειδικής υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ανέλυσε τις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Σε ενότητα με συντονιστή τον καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου ανέπτυξε τις πτυχές της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού επί των δημοσίων συμβάσεων. Με τη σειρά του, ο αν. καθηγητής της Νομικής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος μίλησε για τις παράλληλες αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, όπως επίσης και για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη απλοποίησης και εξορθολογισμού των διαδικασιών ελέγχων, με παράλληλη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Τέλος, η κα Ευαγγελία- Ελισσάβετ Κουλουμπίνη, σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρθηκε στον έλεγχο των συμπληρωματικών συμβάσεων κάνοντας κι αυτή με τη σειρά της λόγο για την ανάγκη αμεροληψίας και διαφάνειας.

Σκοπός του Συνεδρίου «Περιβάλλον-Δημόσιες συμβάσεις: Νεώτερες εξελίξεις – Προβληματισμοί» είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση στις νεώτερες εξελίξεις της εθνικής και ευρωπαΪκής νομοθεσίας και νομολογίας, σε κρίσιμα ζητήματα του Δικαίου του Περιβάλλοντος και του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων.