01 Jul Tίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου!
Από τη Δευτέρα ισχύει στην Κίνα η τροποποίηση του νόμου, κατά την οποία η πολιτεία θα κάνει μήνυση στους πολίτες που δεν επισκέπτονται ή δεν κρατούν επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς τους. Η κινέζικη κυβέρνηση θεώρησε αυτό το μέτρο απαραίτητο για την καταπολέμηση της λιγοστής πρόνοιας για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Παρόλα αυτά, η καινούρια τροποποίηση στον νόμο δεν αλλάζει κάτι καθώς ηλικιωμένοι Κινέζοι γονείς ήδη μήνυαν τα ενήλικα παιδιά τους για έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης. Ακόμα, η αλλαγή του νόμου δεν διευκρινίζει πόσο συχνά θα πρέπει οι ενήλικες πολίτες να επισκέπτονται τους γονείς τους, ούτε ξεκαθαρίζει τις επιπτώσεις για τους παραβάτες του συγκεκριμένου νόμου.
Ο πρωταρχικός στόχος του νόμου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνει ο Ξιαο Τζινμινγκ, καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σαντονγκ. Δηλώνει πως μέσω του νόμου «θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή στην ανάγκη των ηλικιωμένων για συναισθηματική υποστήριξη και στο δικαίωμα που έχουν να τη ζητούν». Ο νόμος αυτός παραλλάχθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο, μετά από συχνές καταγγελίες εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων γονέων από τα παιδιά τους. Παρόλο που η «τρίτη ηλικία» έχει σημαντική θέση στην κινέζικη κοινωνία, τρεις δεκαετίες με ελεύθερη αγορά έχουν οδηγήσει στον διαχωρισμό της παραδοσιακής κινέζικης οικογένειας. Η πιο οικονομική εναλλακτική είναι οι οίκοι ευγηρίας. Σε αυτές τις υποθέσεις συνήθως δεν εμπλέκονται χρήματα, καθώς οι δικαστικοί φτάνουν σε κάποια συμφωνία με την οικογένεια, κατά την οποία οι ενήλικοι απόγονοι συμφωνούν να επισκέπτονται πιο πολύ τους γονείς τους.
Μέχρι το 2053, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τους Ηλικιωμένους της Κίνας, η «τρίτη ηλικία» αναμένεται να αποτελεί το 35% του συνολικού πληθυσμού της Κίνας. Αυτή η αύξηση οφείλεται τόσο στο αυξημένο προσδοκώμενο όριο ζωής, όσο και στην εσωτερική πολιτική που υπαγορεύει στις αστικές οικογένειες να έχουν μόνο ένα παιδί. Η ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων απειλεί την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς το φορτίο της υποστήριξής τους μεταφέρεται σε έναν αναλογικά μικρότερο εργαζόμενο πληθυσμό.
Πηγή: AP”
Νέα ήθη οικογενειακής αλληλεγγύης και συναισθημάτων. Προφανώς η Κίνα μετά από την θέσπιση της υποχρέωσης να γεννά κανείς ένα μόνον παιδί που οδήγησε πάμπολλα μωρά στα κινεζικά σκουπίδια (κορίτσια φυσικά) και άλλα σε υιοθεσία (τα τυχερά) τώρα υποχρεώνει τα εκλεκτά μοναχοπαίδια που δημιούργησε να επισκέπτονται τους γονείς τους επί ποινή φυλακίσεως. Μεγάλη κινεζική επιτυχία που δικαιώνει το Μάο, τη χήρα του και όλη την ιδεολογία που ζηλεύουμε καθώς πλέον η ισχυρότερη τράπεζα είναι Κινεζική.