O ΠΌΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

O ΠΌΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανατροπές φέρνει για τους δικηγόρους η τροποποίηση του άρθρου 15 του Ν.4194/2013 σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται η αναγνώριση-αντιστοιχία από το ΔΟΑΤΑΠ για την άσκηση του επαγγέλματος από τους πτυχιούχους νομικών σχολών κρατών της Ε.Ε ή κρατών της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο.

Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με το Ν.4254/2014 καθώς αναφέρεται ότι:

Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208) που ανέφερε ότι «Πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιούν άσκηση στην Ελλάδα, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αναγνωρισμένο με το απονεμόμενο από τις νομικές σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων νομικής σχολής» αντικαθίσταται ως εξής:

«β. είναι κάτοχοι πτυχίου νομικής σχολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ανωτέρω υπό (α) κρατών».

Η τροποποίηση αυτή ευνοεί τους απόφοιτους κολεγίων που συνεργάζονται με νομικές σχολές χωρών της Ε.Ε. Πλέον δεν θα απαιτείται η διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ ή έγγραφή σε δικηγορικό σύλλογο χώρας της Ε.Ε για να καταφέρουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.

Πλέον ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου της Ε.Ε θα μπορεί να καταθέτει αίτηση για την εγγραφή του ως ασκούμενος δικηγόρος στον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου στην περιφέρεια του οποίου επιθυμεί να ασκηθεί, συνυποβάλλοντας και βεβαίωση έναρξης άσκησης από τον δικηγόρο στον οποίο ασκείται. Μετά τη 18μηνη άσκηση θα αποκτούν το δικαίωμα της συμμετοχής στο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων όπως ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών νομικών σχολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός των υποψηφίων δικηγόρων είναι γραπτός και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο τους μήνες Οκτώβριο και Απρίλιο. Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύσσεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Στους υποψηφίους δίδονται πρακτικά θέματα με περισσότερα ερωτήματα στους κλάδους: α) Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας, β) Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, γ) Εμπορικού Δικαίου, δ) Δημοσίου Δικαίου, Διοικητικής Διαδικασίας και Διοικητικής Δικονομίας και ε) Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας. Κατά την εξέταση επιτρέπεται η χρήση κειμένων νομοθετημάτων, χωρίς σχολιασμό ή σημειώσεις.

Τα γραπτά των υποψήφιων όλης της χώρας βαθμολογούνται με κλίμακα από μηδέν έως δέκα από τρεις βαθμολογητές χωριστά. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος, ο οποίος έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον έξι. Δεν θεωρείται επιτυχών, όποιος έλαβε βαθμό τρία ή μικρότερο σε οποιοδήποτε μάθημα ή τέσσερα σε περισσότερα από ένα μαθήματα.

Όποιος αποτύχει στον διαγωνισμό υποχρεούται μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση των αποτελεσμάτων να δηλώσει τη συνέχιση της άσκησής του, ώστε να έχει το δικαίωμα να μετάσχει στον προσεχή διαγωνισμό. Διαφορετικά διαγράφεται από το μητρώο ασκουμένων.

Όποιος επιτυγχάνει στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να ζητήσει το διορισμό του ως δικηγόρος στο δικηγορικό σύλλογο του Πρωτοδικείου, που εκείνος επιθυμεί, με αίτησή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται να εγγραφεί σε περισσότερους από ένα δικηγορικούς συλλόγους. Ο δικηγόρος υποχρεούται να έχει έδρα και γραφείο στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου που είναι διορισμένος.
Έντονες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια και τις επαγγελματικές ενώσεις της χώρας προκάλεσε η είδηση ότι οι απόφοιτοι Νομικών Σχολών από ευρωπαϊκά ιδρύματα, αλλά και από ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με αυτά, δεν θα χρειάζονται πλέον την έγκριση του ΔΟΑΤΑΠ για την εγγραφή τους στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής μιλώντας στα Νέα προανήγγειλε πιο αυστηρές εξετάσεις για τους νέους δικηγόρους μετά την απόσυρση του ΔΟΑΤΑΠ από τον έλεγχο που διενεργούσε μέχρι τώρα, ενώ αναμένεται να θέσει σήμερα το ζήτημα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

“Το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων επιχειρήθηκε να λυθεί με τρόπο ασαφή και επικίνδυνο για το δικηγορικό επάγγελμα.

Είναι πλέον επείγον να επανεξεταστούν τα κριτήρια που θα θέτουμε στις εξετάσεις για την εγγραφή νέων δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικές, ελέγχοντας όλο το φάσμα των απαιτούμενων νομικών γνώσεων που οφείλει να έχει ο υποψήφιος”, τόνισε.

Αυτό καθώς οι σπουδές Νομικής σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη διαφέρουν από τς ελληνικές (π.χ. δεν θα έχει διδαχθεί επαρκώς αστικό, εμπορικό, κ.λπ. δίκαια της Ελλάδας), συνεπώς οι εξετάσεις αναμένεται να περιλάβουν όλο το φάσμα της ελληνικής νομικής επιστήμης.

Η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πρακτική στο θέμα της πρόσβασης στο επάγγελμα μπορεί να άρχισε από τους δικηγόρους, αφορά όμως πολλές κατηγορίες επιστημόνων όπως οι μηχανικοί.

Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει μια σειρά συνεπειών πέραν της αύξησης των ανέργων πτυχιούχων που θα καταστεί μοιραία κυρίως για τα δημόσια ΑΕΙ, τις κατάχρεες νομικές σχολές, τις καριέρες του Νόμου Πλαισίου, και θα θέσει το διάλογο για τα πτυχία σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από αυτό της άσκησης επαγγέλματος.
Εφεξής το πτυχίο θα είναι ένα στολίδι στο λαιμό ενός νέου νομικού αλλά η άσκηση επαγγέλματος θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπισθεί με λίγες λέξεις για τον κόσμο των νομικών.
Τα Νομικά Νέα εκτιμούν ότι το επάγγελμα αλλάζει οριστικά, ο ρόλος των συλλόγων γίνεται νέος και νεωτερικός και ότι η χρυσή ευκαιρία για τους δικηγόρους να ξαναβρούν κάποιες αξίες είναι και πάλι παρούσα.
Από την εφαρμογή των νόμων εξαρτώνται όλα!