Oικονομικό έγκλημα

Oικονομικό έγκλημα

από την Ελευθεροτυπία
Μικρότερες ποινές σε όσους επιστρέφουν τα κλεμμένα
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το δέλεαρ της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους κατηγορούμενους επιστρέψουν τα «κλεμμένα», είτε υπό τη μορφή ζεστού χρήματος είτε με τη μορφή κινητών αξιών ή ακινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση, αυτά που θα επιστρέψουν να μην έχουν εντοπιστεί από τον δικαστικό έλεγχο και είναι ήδη δεσμευμένα ή κατασχεμένα.

Παράλληλα, με το νέο νομοθετικό καθεστώς το Δημόσιο βάζει χέρι στους «χρυσούς» λογαριασμούς κατηγορουμένων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εκτεταμένου οικονομικού εγκλήματος. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που φέρεται ότι έχουν αποκτηθεί παράνομα και γι’ αυτό το λόγο έχουν δεσμευθεί από τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους, καθίσταται αυτοδικαίως το Δημόσιο και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου που τηρείται σε κάθε τράπεζα». Δηλαδή, κατασχεμένα, δεσμευμένα αλλά «νεκρά» χρηματικά ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμούς κατηγορουμένων για σοβαρά οικονομικά αδικήματα θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Η εμβέλεια της διάταξης περιλαμβάνει όσους κατηγορούνται για κακουργήματα που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα, την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε., τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παραβιάσεις της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, αλλά και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εισπράττει, εδώ και τώρα, ποσά που φέρεται ότι είναι προϊόντα εγκληματικής δράσης και όχι μετά από χρόνια, όταν θα έχει εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αποδειχθεί ότι είναι αθώος, εγείρονται αξιώσεις του για την επιστροφή των χρημάτων του που αποδόθηκαν στο Δημόσιο.

Ανάλογη ρύθμιση είχε εξαγγελθεί και επί υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη αλλά δεν προχώρησε προς ψήφιση. Η νέα διάταξη που εισάγεται με το νομοσχέδιο Αθανασίου είναι ότι «όσοι προσφέρουν μη δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρήματα, κινητές αξίες ή ακίνητα υπέρ του ζημιωθέντος προς πλήρη ικανοποίησή του, θα τυγχάνουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης, αν κριθούν ένοχοι». Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα 17,3 εκατ. ευρώ που προέρχονται από μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ήδη μπει στον ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το χορό της επιστροφής των «κλεμμένων» άνοιξε ο Αντώνης Καντάς, επιστρέφοντας συνολικά 9.821.298 ευρώ, τα οποία παραδέχθηκε ότι προέρχονται από μίζες. Ο Αντ. Καντάς κατέθεσε στις 24 Δεκεμβρίου 2013 7.038.904 ευρώ, στις 27 του ίδιου μήνα 424.217 ευρώ, στις 9 Ιανουαρίου 2014 400.287 ευρώ και στις 14 Ιανουαρίου 1.957.890 ευρώ.

Ακολούθησε ο Γιώργος Καμάρης, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του οπλικού συστήματος TOR Μ1. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και τρίτο πρόσωπο που προχώρησε στην επιστροφή 219.005 ευρώ, χρήματα που προέρχονται και αυτά από μίζες.