24 Nov Aποζημίωση για τα θύματα της χάρτινης πολυκατοικιας στο Αίγιο
Πάρα πολύ συχνά απελπιζόμαστε για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, για την καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης που εντείνει το αίσθημα της ήττας και της αδικίας. Δεν είναι μόνον η Τρόικα που διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση των δικών και της έκδοσης αποφάσεων. Είναι κυρίως τα βαθύτερα ανθρώπινα συναισθήματα που πληγώνονται και εδραιώνουν το αίσθημα ότι ποτέ κανείς δεν θα βρει το δίκιο του.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο απο τον Φιλόδημο για να θυμόμαστε όλοι , ιδίως οι δικηγόροι ότι έργο μας σε μια χώρα που αργεί και απελπίζει είναι να επιμένουμε και να αντέχουμε. Αρετή μας δε το πείσμα παρά τα όσα αντίθετα μπορεί να πει κανείς. Συγχαίρουμε τους συναδέλφους για τον αγώνα τους και παίρνουμε έμπνευση από τη δουλειά τους.
Η δικαίωση ήρθε 20 χρόνια μετά – Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών “αποζημιώνει” τα θύματα της φονικής πολυκατοικίας
Γράφτηκε από τον/την Φιλόδημος στις 23 Νοέμβριος 2015. Κατηγορία Κοινωνικά
Μπορεί να πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια, όμως κάθε αναφορά στον σεισμό του 1995 ξυπνά μνήμες και ευαισθητοποιεί κάθε Αιγιαλέα.Κι αν ο χρόνος έσβησε σιγά –σιγά κάποια σημάδια, οι μνήμες και οι πληγές για τους ανθρώπους που βίωσαν τη φρίκη στο κτίριο της οδού Δεσποτοπούλων που κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», δεν θα σβήσουν ποτέ!
Ιδίως για όσους έχασαν εκεί αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και για όσους κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, η νύχτα της 15ης Ιούνη μένει χαραγμένη στις ψυχές τους, αφού από τότε… η ζωή τους άλλαξε.
Το αυθόρμητο ερώτημα που γεννάται σε κάθε συμπολίτη είναι εάν έστω σήμερα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά, η Πολιτεία θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της έναντι των θυμάτων της πολυκατοικίας αφού περνώντας μέσα από μια χρονοβόρα και παράλληλα ψυχοφθόρα διαδικασία το Διοικητικό Εφετείο Πατρών εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνονται οι «13» οικογένειες αλλά και όσοι τραυματίστηκαν βαρύτατα ή έχασαν τις ιδιοκτησίες τους και οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Με ικανοποίηση για την απόφαση αλλά φορτισμένος συναισθηματικά ο Αιγιώτης (συνταξιούχος πλέον) δικηγόρος Χάρης Παπαθανασόπουλος μίλησε στον «Ημερήσιο Αχαΐας» για τις ατελείωτες εργατοώρες και τον αγώνα που απαιτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή απόφαση.
Παρών στην συνομιλία μας και ο επίσης δικηγόρος του Αιγίου κ. Γιάννης Ρωμανός για τον οποίο ο κ.Παπαθανασόπουλος τόνισε με συγκίνηση ότι στην κυριολεξία οφείλεται στο πρόσωπό του η επιτυχία, λόγω της δουλειάς και του αγώνα που έκανε.
Το ιστορικό
Από τα 6,1 φονικά ρίχτερ που «λάβωσαν» ολόκληρη τη πόλη, δύο ήσαν τα κτίρια που κατέρρευσαν παίρνοντας μαζί τους… ανθρώπινες ζωές. Το Ξενοδοχείο «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα και η μοιραία πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλων.
Τότε ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παραλείψεις, στην κατασκευή της πολυκατοικίας που οδήγησαν στην πτώση της, τόσο σε εργολάβο όσο και σε μηχανικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καταδικαστική απόφαση λόγω παραγραφής.
-Το 2000 οι συγγενείς των θυμάτων, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, και κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Αχαΐας, ως τότε εποπτεύουσας Αρχής της Πολεοδομίας Αιγίου για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις της κατά τον έλεγχο των στατικών μελετών, αλλά κυρίως για την παράλειψη των οφειλόμενων νόμιμων ελέγχων κατά το στάδιο κατασκευής της πολυκατοικίας.
Τις υποθέσεις των περισσότερων θυμάτων (13 συνολικά), είχε αναλάβει ο Αιγιώτης δικηγόρος Χάρης Παπαθανασόπουλος συντάσσοντας αγωγή για μια σειρά παράνομων πράξεων και παραλείψεων.
-Ένα χρόνο μετά, το 2001 απορρίπτεται η αγωγή με την αιτιολογία ότι έπρεπε να συνταχθεί για το καθένα ξεχωριστά από τα αδικήματα αγωγή (π.χ. άλλη αγωγή για ψυχική οδύνη, άλλη αγωγή ηθική βλάβη εκείνων που τραυματίστηκαν και άλλη για τις υλικές ζημίες κλπ.). Έτσι τον Σεπτέμβρη του 2001 συντάσσονται και κατατίθενται «4» διαφορετικές αγωγές.
-Το 2004 με απόφασή του – που αποτέλεσε «σταθμό» για τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, καθώς ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση που αναγνώρισε την ευθύνη της Πολεοδομικής Υπηρεσίας για πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με την πτώση κτίσματος από σεισμό – το Διοικητικό Πρωτοδικείο δικαιώνει τα θύματα της πολυκατοικίας, ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται πλέον η Πολεοδομία με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ασκεί έφεση.
Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών κάνει δεκτή την Έφεση με ψήφους 2/1 (υπέρ των θυμάτων είχε ταχθεί ο πρόεδρος του Δ. Εφετείου).
-Έτσι τα θύματα μέσω των Αιγιωτών δικηγόρων στρέφονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας που το 2013 εκδίδει απόφαση με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολεοδομία και δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων της πολυκατοικίας.
-Με την απόφασή του το ΣτΕ επιστρέφει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να επανεξεταστεί με άλλη σύνθεση του Δικαστηρίου, όπως και έγινε τον περασμένο Μάρτη.
Παρότι το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη χώρα, προς τιμήν του ο εισηγητής της σύνθεσης του δικαστηρίου, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι δύο Αιγιώτες δικηγόροι, δούλεψε όλο το καλοκαίρι και πολύ σύντομα για τα δεδομένα, μόλις τον Οκτώβρη είχε εκδοθεί η απόφαση που δικαιώνει τα θύματα του σεισμού του 1995.
Από τις 4 αποφάσεις, οι δύο αφορούν υλικές ζημιές, ενώ άλλες δύο ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.
Οι αποφάσεις, αναμένεται να θεωρηθούν από το δικαστήριο και να κοινοποιηθούν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας από τους δικηγόρους των εναγόντων και τώρα μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πατρών που απένειμαν δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή τα υπάρχοντά τους και ταλαιπωρούνται ακόμα εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια!