13 προτάσεις για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος

13 προτάσεις για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος

 Δέσμη δεκατριών προτάσεων στα πλαίσια του διαλόγου με πολιτικά κόμματα και φορείς για την Συνταγματική αναθεώρηση θα καταθέσει,σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση το 2016 προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του καταστατικού χάρτη της Ελλάδος.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε εισήγηση που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και μένει να πάρουν το ‘“πράσινο “φως από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποτελέσουν το έναυσμα του διαλόγου που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος..Αναλυτικά οι δεκατρείς προτάσεις είναι οι εξής..

Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Απαγόρευση της δανειοδότησης των κομμάτων από Τράπεζες.
Η διάρκεια της θητείας των αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ έτη, ενώ για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος η άλλων αδικημάτων θα παραπέμπονται σε ανεξάρτητη δικαστική αρχή.
Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και επιλογή της με κλήρωση μεταξύ των ανώτατων δικαστών.
Θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται είτε με κλήρωση από δικαστές ,καθηγητές νομικών σχολών ή δικηγόρους μεγάλη εμπειρία είτε θα διορίζονται με άλλο τρόπο ικανό να εξασφαλίζει το κύρος του.
Ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων με επέκταση των αρμοδιοτήτων τους ώστε να δικάζουν π.χ εγκλήματα δικαστών η δικηγόρων και θεσμοθέτηση αμοιβής τους ανάλογης με την αμοιβή των δικαστών.
Δημοσίευση του “πόθεν έσχες” των δικαστών ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στο χώρο της δικαιοσύνης.
Αυστηρός έλεγχος από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή των οικονομικών δεδομένων των πολιτικών κομμάτων και όλων όσων διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.
Αυστηρός έλεγχος των ΜΜΕ με την εφαρμογή του νόμου 4339/ 2015 στον άξονα της διαφάνειας και της νόμιμης λειτουργίας.
Θέσπιση δυνατότητες δημοψηφίσματος κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας με συλλογή υπογραφών για την ψήφιση η κατάργηση νόμου η την ανάκληση αξιωματούχου, όσο και για την αναθεώρηση η τη θέσπιση νέου Συντάγματος.
Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας.
Δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων νόμου προς τη Βουλή με λαική πρωτοβουλία.
Ρητή κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών και Υπουργών.