Ποιός δικάζει?

Ποιός δικάζει?

«Ποιος είναι ο δικαστής που θα ασχοληθεί με την υπόθεσή μου; Είναι…καλός;» Ας το πούμε χωρίς περιστροφές. Η δικαιοσύνη (ήταν από τη γέννηση του ελληνικού κράτους) είναι (και θα είναι) ο μεγάλος ασθενής. Και το παραπάνω ερώτημα που όλοι έχουμε θέσει το αποδεικνύει περίτρανα. Δεν πρόκειται για ένα λαϊκίστικο συμπέρασμα αλλά για την ελληνική πραγματικότητα.

Ο κυκεώνας αντικρουόμενων νόμων, οι οποίοι, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, είναι συνταγματικά αίολοι -αν και αυτό συνήθως διερευνάται μόνον εάν θίγονται τα συμφέροντα μίας ορισμένης «φατρίας» ή εξυπηρετούνται αυτά κάποιας άλλης, αντίπαλης-καθιστούν ρυθμιστή της νομιμότητας το «ποιόν», το ηθικό ανάστημα του δικαστή. Και όχι το σύνταγμα ή τη νομική κατάρτιση του λειτουργού της θέμιδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μηχανικοί, εξαιτίας των πρόσφατα ψηφισθέντων ρυθμίσεων που απειλούν τον κλάδο τους, με ανακοίνωσή τους (8/11) διεμήνυαν ότι θα «αποκαλύψουν» τα όσα αντισυνταγματικά περιλαμβάνει το «άρθρο Μόνο» του πολυνομοσχεδίου. Γιατί δεν προχώρησαν σε αποκαλύψεις όταν το πολυνομοσχέδιο βρισκόταν στο στάδιο της επεξεργασίας; Η απάντηση είναι μάλλον ανύπαρκτη.

Όπως ανύπαρκτες είναι οι εξηγήσεις στο γιατί οι «Οικογένειες» χαίρουν ευνοϊκής μεταχείρισης απέναντι στο νόμο. ʽΗ γιατί, όπως έχει αποδείξει το ρεπορτάζ σε άπειρες περιπτώσεις, για μέλη «Τους» οι αποφάσεις των οργάνων της «τυφλής» Δικαιοσύνης παραμένουν ερμητικά κλειστές σε κάποιο συρτάρι;

Ιδού λοιπόν, γιατί ενδιαφέρει το υποκειμενικό στοιχείο (το «ποιόν» του δικαστή) και όχι ο αντικειμενικός παράγοντας (τι προβλέπει ο νόμος ή μήπως οι…αντιφατικοί νόμοι;).Υπάρχει σωτηρία; Ενδεχομένως μόνον όταν εκλίψουν οι πολιτικοί που δημιουργούν νόμους a la carte ή “κόβουν και ράβουν” τους νόμους, σύμφωνα με το πώς θα πρέπει να κατανεμηθεί η “πίτα”…

Follow@ddelevegos