Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

H μέρα και το αφιέρωμα επιβάλουν μνεία στην πρωτοποριακή εργασία της Νομικής Βιβλιοθήκης, την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη.
Με περισσότερους τίτλους πλέον επιτρέπει την εκπαίδευση των παιδιών σε έννοιες για τις οποίες ούτε πολλοί ενήλικες γνωρίζουν.
Τι τους θέλουμε τους Νόμους? ένα πρώτο πρόσφατο παράδειγμα
Τι τους θέλουμε τους νόμους; αναρωτιούνται ο Θέμης και η Θέτις σ’ αυτό το βιβλίο. Δεν θα ήμασταν πιο ελεύθεροι χωρίς αυτούς; Για να το διαπιστώσουν, ταξιδεύουν με την παρότρυνση της σοφής κουκουβάγιας στη χώρα της Μπανανομίας. Μια χώρα, όπου οι κάτοικοι ζουν χωρίς νόμους και κανόνες και καθένας κάνει ό,τι θέλει. Προς μεγάλη έκπληξή τους δυσάρεστες εκπλήξεις τους περιμένουν εκεί: σκουπίδια και μόλυνση, κυκλοφοριακό κομφούζιο, κλέφτες που τους αρπάζουν τα πράγματα και στρατηγοί και βασιλιάδες που φτιάχνουν ο καθένας κι από έναν δικό του, αυθαίρετο νόμο. Με τον τρόπο αυτόν, ο Θέμης και η Θέτις συνειδητοποιούν τη χρησιμότητα του νόμου, αλλά όχι οποιουδήποτε νόμου: μαθαίνουν ότι νόμος που αξίζει να τον τηρούμε είναι μόνο εκείνος που θεσπίζεται από όργανα δημοκρατικά εκλεγμένα και με τη νόμιμη, δημοκρατική διαδικασία.

Ακόμη πιό πρόσφατο είναι οι Οδύσσειες παιδιών

Ο Οδυσσέας και ο καλύτερός του φίλος, ο Θέμης, συναντούν συχνά παιδιά με άλλο χρώμα δέρματος όταν παίζουν στο γήπεδο ή όταν πηγαίνουν βόλτες με το ποδήλατο.

«Από πού έρχονται αυτά τα παιδιά; Γιατί έφυγαν από τις πατρίδες τους; Γιατί βρίσκονται στην Ελλάδα; Μήπως κι αυτά πέρασαν μια μικρή Οδύσσεια, όπως ο μυθικός Οδυσσέας, για να φτάσουν στην πατρίδα μας;», αναρωτιούνται οι δυο φίλοι.

Με πλοηγό τη δασκάλα τους κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στις χώρες των προσφύγων συμμαθητών τους και μαθαίνουν για τις μικρές τους Οδύσσειες. Τα προσφυγόπουλα του βιβλίου διηγούνται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συγκινητική απλότητα τις προσωπικές τους ιστορίες, προσμένοντας όχι τη λύπηση αλλά την κατανόησή σας. Η Αζίζα, η Φατίμα, ο Ισαάκ, παιδιά του διπλανού θρανίου, σας προσκαλούν με τις αφηγήσεις τους να τα πλησιάσετε, αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά τους. Στο βιβλίο αυτό θα μάθετε όμως και για τους διεθνείς οργανισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων και για τη δράση τους.

Χριστούγεννα έρχονται είναι το καλύτερο δώρο!