ο νέος υπουργός δικαιοσύνης και οι κυβερνητικές αλλαγές

ο νέος υπουργός δικαιοσύνης και οι κυβερνητικές αλλαγές

Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωναναλαμβάνει ο Σταύρος Κοντονής, μετά τον ανασχηματισμό της 4ης Νοεμβρίου, διαδεχόμενος το Ν.Παρασκευόπουλο. Αναπληρωτής Υπουργός παρέμεινε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος. Ο 53χρονος δικηγόρος και βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου του 2015, θέση την οποία διατήρησε και μετά από τις εκλογές του
Σεπτεμβρίου του 2015, στην δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Τον κ. Κοντονή ως υφυπουργό αθλητισμού, αντικαθιστά ο επίσης δικηγόρος Γιώργος Βασιλειάδης, ο  οποίος είχε τον ρόλο του γενικού γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1978, σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης. Είναι μάχιμος δικηγόρος και από το 2004 διατηρεί δικό του γραφείο και ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο.

Νέα Υπουργός Εργασίας στη θέση του Γ.Κατρούγκαλου αναλαμβάνει η 30χρονη δικηγόρος Έφη Αχτσιόγλου. Η γεννηθείσα στα Γιαννιτσά δικηγόρος ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου. (πηγές: newsit.gr/gazzetta.gr)

Με το Προεδρικό Διάταγμα 123/2016 επέρχονται αλλαγές στη δομή και την ονομασία μία σειράς Υπουργείων.

Συγκεκριμένα:

1. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που είχε συγχωνευθεί με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης σε Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών, θέσεων και προσωπικού του συγχωνευθέντος με το Π.δ. 24/2015 πρώην Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

2. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε Υπουργείο Εσωτερικών.

3. Ανασυνιστάται το Υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, το οποίο εν συνεχεία μετονομάστηκε σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών, θέσεων και προσωπικού του συγχωνευθέντος με το Π.δ. 24/2015 Υπουργείου Τουρισμού.

4. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεσαι σε Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

5. Συνιστάται Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το Υπουργείο συγκροτούν, μεταφερόμενες σε αυτό ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

α) Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας που παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

β) Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος.

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού και με το σύνολο των οργανικών μονάδων που υπάγονται σε αυτές, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

α) Η αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου,

β) η αυτοτελής υπηρεσία «Αρχή Προσφυγών»,

γ) η αυτοτελής Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

6. Συνιστάται Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το οποίο συγκροτείται από:

α) τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής,

β) τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο συνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων για τους οποίους έως την έκδοση του παρόντος αρμόδιος ήταν ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

γ) τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο συνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

7. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε πως στελεχώνονται τα νέα και τα υπάρχοντα υπουργεία στο Προεδρικό Διάταγμα 125/2016.

Περισσότερα Εδω