Νομικοί και ΟΜΜΑ!

Νομικοί και ΟΜΜΑ!

από την Καθημερινή

«Αναμείχθηκα με την υπόθεση του Μεγάρου γιατί είναι ένα πολιτιστικό κόσμημα που δεν πρέπει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να χάσουν οι επόμενες γενιές», δηλώνει στην «Κ» ο Π. Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο την προεδρία μιας άτυπης επιτροπής επιφορτισμένης με την αποστολή εξεύρεσης οριστικής λύσης για το ΜΜΑ. Το κίνητρό του, όπως τονίζει, ήταν η αποφυγή του κλεισίματος του Μεγάρου, «που είναι περίπου οικονομικά ισοδύναμη με τη διατήρησή του σε λειτουργία, δεδομένου ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει εγγυηθεί για τα δάνεια αυτά [σ.σ.: της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων]». «Το πιο δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα είναι να πετύχεις μία έντιμη λύση. Εχουμε μια ροπή προς το απόλυτο και το ανέφικτο». Με αυτή τη φράση, ο κ. Πικραμμένος εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη «διάσωση του Μεγάρου» –όπως την χαρακτηρίζει– στην κατάρτιση του οποίου είχε κεντρικό ρόλο.

Η λύση στην οποία κατέληξε η επιτροπή για το Μέγαρο, όπως επιμένει ο πρόεδρός της, δεν οδηγεί σε επιπρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου: «Ποτέ μου δεν σκέφθηκα να επιβαρύνω με πρόσθετα χρήματα τον ελληνικό λαό. Ομως τον κοροϊδεύουν όσοι του λένε ότι το Δημόσιο μπορεί να αποφύγει να πληρώσει δάνεια», σημειώνει ο κ. Πικραμμένος, αναφερόμενος στην κάλυψη των δόσεων των δανείων για την κατασκευή του Μεγάρου. Οι δόσεις αυτές πληρώνονταν κανονικά και χωρίς καμία βουή και αντάρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως το 2009. Τη χρονιά εκείνη, συνέβησαν δύο πράγματα εξαιρετικά δυσοίωνα για τις οικονομικές προοπτικές του Μεγάρου: έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Χρήστος Λαμπράκης και ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΜΜΑ, το επιχειρηματικό σχέδιο για το μέλλον του Μεγάρου διασφαλίζει τον ισοσκελισμό των οικονομικών του, ενώ προβλέπεται συνολική οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση του οργανισμού ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες αύξησης εσόδων. Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του σχεδίου, με τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. στο κράτος διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Πικραμμένος παραδέχεται ότι η διαχείριση της υπόθεσης του Μεγάρου προ κρίσης απείχε πολύ από το ιδανικό. «Θεωρώ όμως ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία. Η δική μου δουλειά ήταν να βρω μια βιώσιμη λύση για να επιβιώσει το Μέγαρο χωρίς να ζημιώνεται ο ελληνικός λαός. Θεωρώ ότι πέτυχα το καλύτερο δυνατόν και ότι η αποστολή μου ολοκληρώθηκε», καταλήγει.

Φαίνεται ότι η Νομική Επιστήμη καλείται να διαδραματίσει και πάλι ένα ρόλο για την τέχνη αλλά και την πολιτική.
Ας μελετήσουμε τα πρόσωπα και τους ρόλους στη νέα αυτή ΟΠΕΡΑ του ελληνικού μας κράτους.
Πόσοι νομικοί για λίγες νότες μα την αλήθεια.