νέα σύνθεση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων

νέα σύνθεση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων

Ο Κώστας Μενουδάκος επελέγη ως πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση έγινε δεκτή με  αυξημένη πλειοψηφία, μεγαλύτερη των 4/5 των μελών της όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα επελέγησαν ο Πρόεδρος, ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος, τέσσερα τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη της Αρχής.

Ύστερα από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η σύνθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πρόεδρος της Αρχής ο Κ. Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής ο Γιώργος Μπατζαλέξης, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, νυν Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση α΄ του ν. 2472/1997): διανύει θητεία ο Κώστας Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναπληρωματικό μέλος του Κ. Χριστοδούλου: ο Γιώργος Νούσκαλης, Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση β΄ του ν. 2472/1997): διανύει θητεία ο Αντώνης Συμβώνης, Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αναπληρωματικό μέλος του Αντ. Συμβώνη: διανύει θητεία ο Παναγιώτης Ροντογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση γ΄ του ν. 2472/1997): ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νυν αναπληρωματικό μέλος της Αρχής. Αναπληρωματικό μέλος του Σπ. Βλαχόπουλου: ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση δ΄ του ν. 2472/1997): ο Κώστας Λαμπρινουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αναπληρωματικό μέλος του Κ. Λαμπρινουδάκη: ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης, πρώην Εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε θέματα του Δικαίου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση ε΄ του ν. 2472/1997): ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νυν αναπληρωματικό μέλος της Αρχής. Αναπληρωματικό μέλος του Χ. Ανθόπουλου: ο Γρηγόρης Τσόλιας, δικηγόρος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ποινικό Δίκαιο.
  • Τακτικό μέλος της Αρχής (στη θέση του άρθρου 16 παράγραφος 1 περίπτωση στ΄ του ν. 2472/199): η Ελένη Μαρτσούκου, δικηγόρος, πρώην Προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, πρώην δικηγόρος-νομική ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αναπληρωματικό μέλος της Ελ. Μαρτσούκου: ο Μανώλης Δημογεροντάκης, δικηγόρος, πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη.