Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: ΣΤΙΣ ΗΠΑ

“Θα με ρωτήσετε, πώς το δικαίωμα της ψήφου, δόθηκε στις γυναίκες; Θα σας πω. Από τη λογική της αφοριωμένης μητέρας, της γυναίκας που σέβεται τον άδρα, τον πατέρα της, και τα αδέρφια της”.

Η Myra Bradwell, έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στον πλανήτη γη. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1831 στο Μάντσεστερ του Βερμόντ.

Υπήρξε μαθήτρια σε πολλά σχολεία, στις πόλιες Κενόσα, Ουισκόνσιν και Έλγιν.

Το 1852, παντρεύτηκε τον James B. Bradwell, διευθυντή ιδιωτικού σχολείου στο Μέμφις του Τενεσί.

Το 1855, ο σύζυγός της έγινε ένας επιτυχημένος δικηγόρος, δικαστής και το 1873 εκλέχτηκε στο κρατικό νομοθετικό σώμα.

Το 1868, η δυναμική και γεμάτη σθένος Myra, ίδρυσε τη Chicago Legal News, της οποίας ήταν διευθύντρια και συντάκτρια. Η νομικίστικη τοπική αυτή εφημερίδα της, σύντομα έγινε μία από τις πιο σημαντικές δημοσιεύσεις.

Ήταν γυναίκα που έπαιρνε ενεργό ρόλο σε οτιδήποτε ήταν για το καλό της κοινότητας και μάλιστα, ήταν αυτή που πάντα ήθελε να διευθύνει την όλη διαδικασία. Δεν ήταν από τις γυναίκες τις προσκολλημένες στο σπίτι και το νοικοκυριό, αλλά από αυτές που έπαιρνε τους δρόμους για να εκτελέσει το έργο της.

Η εφημερίδα δημοσίευε πληροφορίες για τις αποφάσεις των δικαστηρίων, νόμους, και διατάγματα που ήταν αποδεκτά στα δικαστήρια. Υποστήριζε επίσης τις πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες,
καθώς και τη βελτίωση των δικαστικών συστημάτων.Στην ιστορία έμεινε το έγγραφό της, με τον τίτλο “Ιστορία των Φεμινιστριών,” το οποίο συντάχθηκε από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, Susan B. Anthony και Matilda Gage Joslyn. Ήταν ένας ολόκληρος τόμος, με θέμα τον πατριωτισμό των γυναικών, αρχίζοντας με την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζοντας μέχρι και τις προσπάθειες για το δικαίωμα ψήφου.

Ήταν γνωστή για το πηγαίο χιούμορ της, το οποίο λέγεται πως τη βοηθούσε να γίνει πιο αποτελεσματική στις ανδροκρατούμενες δικαστικές αίθουσες.

Σε μία από τις εκδόσεις της εφημερίδας της είχε δηλώσει πως “η εξυπνάδα ενός δικηγόρου μερικές φορές, μπορεί να ζωντανέψει μια βαρετή ώρα στο δικαστήριο. Ανοίγει τα μάτια του δικαστή και μπορεί έτσι να βλέπει με καθαρότητα ένα σημείο που διαφορετικά θα είχε αγνοηθεί. “
Myra Bradwell 1831 -1894 : Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος

ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΛΛΙΝΟΙΣ….

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ μας τίμησε σήμερα με μια ξεχωριστή συνέντευξη! Αναζητώντας φυσικά στην Ιστορία του ΔΣΑ κάποια γυναίκα πρόεδρο δεν θα βρούμε καμία.
Μια και θέλαμε λοιπόν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Πρόεδρό μας γράφουμε για την πρώτη γυναίκα δικηγόρο που έγινε στις ΗΠΑ και ενεγράφη στο Δικηγορικό Σύλλογο του Ιλλινόις.

Ύπήρξε ένας από τους ανθρώπους που ψήφισαν το νομοσχέδιο του 1869, το οποίο έδωσε στις έγγαμες γυναίκες το δικαίωμα να αποκτήσουν μισθό.

Το 1869, πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Ιλινόις με άριστα.

Στη συνέχεια ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παραστεί στη διαδικασία ψήφισης του δικαιώματος εισόδου των γυναικών στα μπαρ. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της, για το λόγο ότι ήταν..γυναίκα. Το 1890 όμως έγινε δεκτό, και η Bradwell, κατάφερε με την παρουσία της να ανοίξει την πόρτα των μπαρ στις γυναίκες.

“Το αστικό δίκαιο, καθώς και η ίδια η φύση, ανέκαθεν αναγνώριζε μια ευρεία διαφορά στις αντίστοιχες σφαίρες και τα πεπρωμένα του άνδρα και της γυναίκας. Ο άνθρωπος είναι, ή θα πρέπει να είναι, προστάτης της γυναίκας….”, είχε πει λίγο πριν πεθάνει.

Σταυρούλα Αδαμάκη
viliadamaki@mylady.gr