Η δικηγορική τσάντα

Η δικηγορική τσάντα

 Η δικηγορική τσάντα αποτελεί ένα αξεσουάρ που κάποιοι κρατούν από τα φοιτητικά τους χρόνια. Για άλλους είναι άπιαστο όνειρο καθώς οι τιμές είναι ανάλογες του επιζητούμενου κύρους στο επάγγελμα. Πρόσφατα βρήκα μια αγγελία όπου κάποιος πωλούσε δικηγορική τσάντα του 60. Την είδα και μελαγχόλησα. Κάποτε μετά το τέλος μιας καριέρας χωρίς βέβαιο διάδοχο, πωλείτο η βιβλιοθήκη, ο ραπτάρχης, το γραφείο τέτοια. Σήμερα και η τσάντα. Αλλες εποχές άλλες ανάγκες.
Η έκπληξή μου ήταν μεγαλύτερη όταν είδα πόσο οι vintage τσάντες είναι στη μόδα των επαγγελματιών και δη των δικηγόρων διεθνώς. Πάντα κάπως ακριβότερες διατηρούν την αίγλη τους παρά τα είδη που ικανοποιούν τους ορθοπεδικούς και την τεχνολογία.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου όταν ανακάλυψα το μπλογκ Corporette όπου προσφέρονται σειρά προτάσεων για ένδυση και συμπεριφορά νέων και μη δικηγόρων. Εκεί οι προτάσεις ήταν εμπεριστατωμένες και εξειδικευμένες αναλυτικά. Διερωτάται μάλιστα αν πρέπει να κρατά η δικηγόρος επώνυμη τσάντα…Αλλα και το bag and baggage έχει πολλά να πει σε δικηγόρους.
Εμείς? Μα εμείς τα ξέρουμε όλα. Φυσικά δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και οδηγίες από κανέναν. Οταν έρθει η ώρα να αγοράσουμε την ποθητή αποσκευή που θα μας προσδώσει κύρος απλά πληρώνουμε ακριβά το προϊόν μας αρέσει δεν μας αρέσεις. Η ελληνική μας αγορά έχει περιορισμένες προτάσεις και οι ακριβές ξεπερνούν τα χίλια ευρώ συχνότατα. Μιλώ για σήμερα. Σήμερα που βρίσκει κανείς αγγελίες σαν την πιό πάνω.
Εχοντας κάνει πρόσφατα έρευνα αγοράς για το θέμα διερωτώμαι λοιπόν εύλογα: μήπως τελικά η κρίση είναι προεχόντως ζήτημα κουλτούρας? μήπως αν αναρωτηθούμε για τις επαγγελματικές μας τσάντες θα καταλάβουμε καλύτερα τους λόγους που μας κάνουν εθνικά δυστυχείς?
Παρότι η μόδα δεν είναι κάτι στο οποίο ειδικεύομαι και έχω ταλέντο με προκαλεί. Με βάζει σε σκέψεις όταν θυμάμαι τα σχόλια φίλων γυναικών δικαστών για τις τσάντες που βλέπουν από την έδρα και κάπως σαν να τις ζηλεύουν. Με βάζει σε σκέψεις ακόμη το περιεχόμενο αυτών των χαρτοφυλάκων του νεοέλληνα και της νεοελληνίδας συναδέλφου. Τι να κουβαλούνε τάχα μέσα εκεί?
Για το θέμα της τσάντας και του περιεχομένου της σκοπεύω να επιμείνω και να συνεχίσω.
Λίγο φροϋδικά, λίγο συμβολικά, λίγο για λόγους lifestyle νομίζω ότι έχω κάμποσα να πώ.