η δίκη για το χαμό του Αιλάν δίκη της ανθρωπότητας

η δίκη για το χαμό του Αιλάν δίκη της ανθρωπότητας

Μια πληροφορία ανάλογη με τον πολιτισμό μας! εφήμερη στιγμιαία, αληθής ίσως. Μια πληροφορία που προκαλεί στον επαρκή αναγνώστη μεγαλύτερη οργή από αυτή του πνιγμένου παιδιού. Στο Αιγαίο πνίγονται τα τελευταία χρόνια ψυχές σωρό με ευθύνη της ανθρωπότητας και των οργανωμένων διεθνών δικτύων. Μια δίκη στην Τουρκία θα δώσει τάχα την απάντηση για την ευθύνη τόσων θυμάτων? Τα μέσα αξιοποίησαν την εικόνα αυτού του παιδιού για τους σκοπούς δημοσιότητας που επιλέχθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο διεθνής οδυρμός τεράστιος αλλά και άλλο τόσο υποκριτικός αφού η Μεσόγειος είναι γεμάτη χαμένες ψυχές τα τελευταία μόνον χρόνια… μια θάλασσα τάφος της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή … μια θάλασσα που εμποδίζει ανεπιθύμητες ψυχές να εισβάλλουν στην δύση που θεωρεί ότι καλοπερνά με τη μαζικότητα που θα μπορούσαν και δυστυχώς θα ήθελαν. Τέλος μια δίκη θα δώσει απάντηση για την εικόνα σύμβολο της κατάντιας του σύγχρονου πολιτισμού της δύσης και των επιλογών της. Μια δίκη που διεξάγεται στην Τουρκία.

Ενώπιον δικαστηρίου του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), στη νοτιοδυτική Τουρκία, δικάζονται από την Πέμπτη 11/2 οι δύο Σύριοι διακινητές ανθρώπων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της λέμβου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου βρήκε τον θάνατο ο μικρός Αϊλάν Κούρντι, το αγοράκι που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.
Οι δύο άνδρες, ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ, κατηγορούνται για «διακίνηση μεταναστών και «εγκληματική αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων», μεταξύ των οποίων ήταν και ο 3χρονος Αϊλάν, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan. Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών κατά τον τουρκικό νόμο όπως μας πληροφορεί ο διεθνής τύπος.
Με την έναρξη της διαδικασίας την Πέμπτη οι δύο φερόμενοι ως διακινητές αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το ναυάγιο και υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον πατέρα του 3χρονου Αϊλάν.
Ο πραγματικός εγκληματίας, ο οργανωτής, είναι ο Αμπντάλα Κούρντι ο οποίος έγινε ήρωας στις τηλεοράσεις αλλά δεν είναι καν εδώ για να καταθέσει“, είπε ο Άλφρχαντ.
Οι κατηγορίες σε βάρος του πατέρα του μικρού Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος δικαζόταν ερήμην από δικαστήριο του Μπόντρουμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία, για τη συμμετοχή του στο ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους 12 Σύροι πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του– αποσύρθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.
Ο Αμπντάλα Κούρντι θα δικαζόταν μαζί με τους δύο φερόμενους διακινητές, τον Μουαφάκα Αλάμπας και τον Άσεμ Άλφρχαντ, με την κατηγόρια ότι “χρησιμοποίησε” το πλοιάριο που βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν στην Κω. Όμως οι δικαστές αποφάσισαν να τερματίσουν τη δίωξη σε βάρος του.
Ο Κούρντι, ο οποίος ζει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία ότι εκείνος οργάνωσε το ταξίδι των προσφύγων που κατέληξε σε τραγωδία.
Ο ίδιος ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Μετά το ναυάγιο έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και τον Δεκέμβριο έκανε έκκληση “σε όλον τον κόσμο να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους”.

Η δίκη αναβλήθηκε και δεν ορίστηκε ακόμη η ημερομηνία επανέναρξής της.

Η αναβολή αυτή σημαίνει την αναβολή στην κάθαρση? μα ποιός αλήθεια περιμένει κάθαρση και δικαιοσύνη πλέον?