Ημερίδα καριέρας για νέους νομικούς! Τα ψέματα που όλοι θέλουμε ν’ ακούμε

Ημερίδα καριέρας για νέους νομικούς! Τα ψέματα που όλοι θέλουμε ν’ ακούμε

Φαίνεται ότι μεγάλωσα κάμποσο για να μου κάνουν τέτοιες τιμές. Να συμβουλεύσω τους νέους τάχα και μάλιστα για τη καριέρα τους. Και για ποιό τομέα? Τη διαιτησία… Σίγουρα πριν πάω θα βάψω τα μαλλιά μου.
Παράξενη παραδοχή για κάποιον που ακόμη δεν αποφάσισε τι θα γίνει όταν μεγαλώσει…
Για κάποιον που δεν ξέρει τι να παίξει στα παιδιά… αλλά και στους μεγάλους.. και φοβάται μη φάει αυγά αφού ότι και να πει θα είναι ψέμα.
Να κοιτάξουν τα καζάντια των γιατρών και να μην παραπονιούνται! λένε πολλοί συνάδελφοι.
Να δουλέψουν σκληρά! να μην κοιμούνται καθόλου, λένε άλλοι.
Να μας έχουν για παράδειγμα! υπαινίσσονται όλοι.
Ομως όχι. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να μιλήσεις για το επάγγελμά μας στα νέα παιδιά που στέκουν με το πτυχίο στο χέρι, την περιφάνεια του γονιού στο μέτωπο και την απόγνωση στην καρδιά.
Είναι πολύ δύσκολο να τους πεις ότι και εσύ κάποτε ήθελες να ακούς ψέματα. Πώς δεν άντεχες να σου λένε την αλήθεια. Γιατί είχες απόλυτη ανάγκη την ενθάρρυνση για να αντέξεις. Πώς αν ήξερες σίγουρα δεν θα προχωρούσες.
Να πεις, πόσες φορές σε γέμισε ενοχές η μητέρα σου όταν ήθελες να φύγεις από την Ελλάδα?
Να πείς, πόσες φορές τσακώθηκες με τον πατέρα σου (δικηγόρο φυσικά) που σε γέννησε?
Να πεις, πόσες φορές είδες την ηλιθιότητα να ανταμείβεται και τους δασκάλους μιας ζωής να διαψεύδονται και να κουρελιάζονται?
Ε λοιπόν σε αυτό το επίπεδο θα μιλήσουμε. Ξεκινώντας με την παραδοχή αυτή. Οτι θα πούμε πολλά ψέματα, γιατί αν πούμε αλήθειες δεν θα είμαστε εκεί. Και αφού είμαι εγώ (με μαλλί βαμμένο) δικαιούνται όλοι.
Η διαιτησία άλλωστε επιτρέπει πολλή φαντασίωση. Και μοιάζει άφθαστη στους θνητούς.
Δεν είναι όμως.