ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ! αξιοποιώντας τους νεκρούς

ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ! αξιοποιώντας τους νεκρούς

Πεδίον δόξης λαμπρό για τους νομικούς και νέα ειδικότητα Burial law που λένε και οι άγγλοι που όλα τα βρίσκουν πρώτοι στα νομικά!
Σχολή Τελετών Επαγγελμάτων Κηδείας επιθυμεί να δημιουργήσει το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, ενώ για το θέμα προβλέπεται συνάντηση με τους αρμόδιους των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Στη σχολή αυτή θα διδάσκεται δίκαιο Ταφής κατά τις εξαγγελίες μεταξύ άλλων μαθημάτων.
Στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος κ. Μιχάλη Παναγιώτου είναι να υπάρχουν στο χώρο αυτό, «μόνο άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν με τον απαραίτητο επαγγελματισμό τη δουλειά τους, σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή πόνου…». Κατά συνέπεια τα προσόντα των καθηγητών αυτής της σχολής θα πρέπει να είναι υψηλά όπως και το κύρος τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος έχει μελετήσει και συντάξει με κάθε λεπτομέρεια τη λειτουργία της σχολής, τόσο όσον αφορά στα μαθήματα που θα διδάσκονται όσο και στην πιστοποίηση που θα λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι, που θα κρίνονται ικανοί να μπαίνουν στον κλάδο και να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα.
«Υπήρχε πάντα ένα κενό σε αυτό το επάγγελμα. Κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί για να το κάνει. Μπορεί κάποιος με μεγάλη ευκολία. Το να γίνεις Νομικό Κοράκι δεν είναι απλό! Και το να διδάξεις Νομικά Κοράκια ακόμη πιο σύνθετο και να μας συγχωρούν οι επαγγελματίες για τον όρο που όμως μας έρχεται στο νου για το σκέλος του δικαίου και μόνον. Σκέψου πόσες διαθήκες, σκέψου πόσα νομικά θέματα!
Την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση των ανθρώπων που θα αναλαμβάνουν τις τελετές κηδειών και φροντίδας του νεκρού εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου, κ. Νίκου Αγγελέτος, ο οποίος μας ενημέρωσε για το τι περιλαμβάνει η πρόταση λειτουργίας της σχολής: «Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα του Σωματείου μας. Ανάλογες σχολές, σαν κι αυτή που προτείνουμε, λειτουργούν χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν σήμερα σε αυτές, πολύ καλοί επαγγελματίες και να γίνεται μια σοβαρή δουλειά, όπως αρμόζει, στους νεκρούς μας και με σεβασμό στον πόνο των συγγενών τους.
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Ανατομία, δίκαιο ταφής, γενική ψυχολογία, Βιολογία, ιστορία κηδείας, συμβουλευτική δύναμη, κοινωνιολογία κηδείας, λογιστικά, κηδεία: σκηνοθεσία και πρακτικές, λειτουργία και διαχείριση επιχειρήσεων, επαγγελματική ασφάλεια, κανόνες υγιεινής…κ.α.
Είναι προφανές ότι το υπόψη σωματείο έχει κάνει πολύ σοβαρή προεργασία. Πώς αλλιώς να πιστέψει κανείς ότι ανέδειξε το σημαντικό burial law που στη χώρα δεν διδάσκεται εισέτι?
Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο μήνα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μελών του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, με αρμόδιους των δύο Υπουργείων. Φέτος μάλιστα προγραμματίζεται να γίνει και το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελμάτων Κηδείας, στον Βόλο. Αρα και το οικείο περί τους νεκρούς σύστημα είναι οργανωμένο θεσμικά και αριθμητικά πολυπληθές. Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος θα έχει σίγουρους πελάτες.
Ετσι και εμείς ως Νομικοί ετοιμαζόμαστε:
Ποιος θα διδάξει το σπουδαίο αυτό επιστημονικό αντικείμενο? Σε ποιες σχολές και σε ποιο τομέα εντάσσεται?
Δημόσιο δίκαιο θα πουν οι του γαλλικού διοικητικού δικαίου γνώστες της service publique!
Ιδιωτικό θα πουν οι αστικολόγοι του κληρονομικού!
Εκκλησιαστικό θα πει αυτός που δεν σκέπτεται ότι πεθαίνουν και μουσουλμάνοι και βουδιστές στη χώρα?
Η επιλογή του νομοθέτη θα είναι δύσκολη.
Και τα προσόντα?
Σίγουρα θα πρέπει να έχει μεγάλη γκάμα ειδικότητας και γνώσεων.
Ανθρώπινα δικαιώματα αφού εκεί εντάσσονται και τα δικαιώματα των νεκρών.
Αντε βιαστείτε συνάδελφοι γιατί αλλιώς όλες τις δουλειές θα τις πάρουν οι χρυσοί πέντε του city και πάλι θα κλαίμε.
Ας αξιοποιήσουμε τους νεκρούς αφού οι ζωντανοί δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια.
Και οι νομικοί γρηγορείτε. Μάθετε το αντικείμενο εγκαίρως!
Οσο για τους καθηγητές? βλέπω ήδη κάποιους ομότιμους (που έχουν όλα τα προσόντα) να σπεύδουν να διδάξουν…. όσο προλαβαίνουν φυσικά.