Βασικού Μετόχου αυτόφωρο!

Βασικού Μετόχου αυτόφωρο!

Σήμερα δικάζεται ενώπιον του Β΄ Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο εκδότης της εφημερίδας “Απογευματινή” Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος για μη καταβολή χρεών ύψους 208.000 ευρώ στο Δημόσιο.
Η είδηση της σύλληψης του έγινε γνωστή χθες, ωστόσο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα όταν και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο.
Η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε αφού ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να δικαστεί σήμερα.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η συγκεκριμένη προσωπικότητα πρωταγωνίστησε στο έργο του Βασικού Μετόχου που παιζόταν την προηγούμενη δεκαετία.
Είναι δυνατό αλήθεια στον τόπο μας οι χθεσινοί πανίσχυροι “επικίνδυνοι θεσμικά”,” διαπλεκόμενοι”, “νταβατζήδες”, να διώκονται διότι πτώχευσαν τον καιρό της πολιτικής παντοδυναμίας των πολιτικών τους φίλων?
Είναι δυνατό να αποτελεί κανείς αντικείμενο συνταγματικών ρυθμίσεων, συνταγματικής νομολογίας του ΔΕΕ, διατριβών και επιστημονικών έργων, και τούτο διότι πρωτού ο αλέκτωρ λαλήσει να διώκεται για χρέη στο δημόσιο?
Είναι δυνατό η ισχυρή ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, της δεξιάς παράταξης να σβήνει μεσούσης της δεξιάς παντοδυναμίας?
Αλλά είναι δυνατό και όλες οι “δεξιές” εργολήπτριες εταιρίες, για τις οποίες οι ροζ σελίδες έγραφαν ότι θα πάρουν τις μεγάλες δουλειές στην μεταπασοκική εποχή, να χάνονται εν μία νυκτί?
Το ζήτημα είναι μείζον και θεσμικά και ιστορικά.
Η εμφιλιοπολεμική αντίληψη διατηρείται όπως και ο πλούτος εταιριών που άνθισαν με το σχέδιο Μάρσαλ ή τα πακέτα Ντελόρ ποτίζοντας μέλι την εξουσία. Αποτέλεσμα φυσικά ότι οι μεν οικονομικοί παράγοντες καταστράφηκαν η δε πολιτική εξουσία είναι χώρος προς αποφυγήν κάθε συνετού πολίτη.
Τώρα σταδιακά δικάζονται είτε οι οικονομικοί παράγοντες είτε οι πολιτικοί, βήμα βήμα.
Αρκεί όμως αυτό?
Μετά τη συνταγματική ρύθμιση της προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, η ρύθμιση του Βασικού Μετόχου υπήρξε το μοναδικό συνταγματικό δημιούργημα της επιστήμης της χώρας και το προϊόν της βούληση των πολιτών σε συνταγματικό επίπεδο. Σήμερα ο Βασικός Μέτοχος είναι στο αυτόφωρο.
Ο εχθρός της δημοκρατίας σαν μικροαπατεώνας δικάζεται για τα αυτονόητα. Οπως και πολλοί υπουργοί. Ας αναρωτηθούν οι συνταγματολόγοι μήπως τελικά το αυτόφωρο αρκεί και δεν απαιτείται η προσφυγή στο ΔΕΕ και σε λοιπά διεθνή φόρα. Μήπως η απάντηση είναι στο αυτονόητο.
Αλλά για το αυτονόητο δεν χρειάζεται και στοιχειώδης ιστορική αυτογνωσία?
Ολοι λοιπόν παίρνουν σειρά για την Ευελπίδων. Για τους δικαστές της Σχολής Δικαστών με τους ψαλιδισθέντες μισθούς, για τους δικαστές της γυναικείας χειραφέτησης και των ματαιωμένων προσδοκιών.
Στην Ευελπίδων κρίνονται όλα!