Από τη Σύνταξη

Από τη Σύνταξη

Τα Νομικά Νέα ξεκινούν σήμερα την νέα τους διαδρομή μετά από αρκετά χρόνια αναζητήσεων με τον πρωτόγονο τρόπο των μπλογκ (Nομικά Νέα) και της μοναξιάς.
Στο ξεκίνημά τους αυτό διαπίστωσαν ότι δεν είναι τόσο μοναχικός ο δρόμος της ελεύθερης σκέψης όσο κάποτε νόμιζαν. Από τη She Hulck την υπερήρωα δικηγόρο, τους παλιούς αγαπητούς δασκάλους, τους ξακουστούς συναδέλφους και τους γλυκύτατους νέους ασκούμενους, από τους παλιούς συμφοιτητές αλλά και τους ασιάτες φίλους, όλοι είναι εδώ μαζί με τον πιστό Partner Wolf αλλά και τη Σουσού της Άννας και το γάτο του Πόσνερ. Τρυφερότητα, χιούμορ, ελευθεροφροσύνη συναντιούνται στους νομικούς του σήμερα παρά τα όσα οι θυμωμένοι συμπολίτες μας καταμαρτυρούν.
Στο ξεκίνημά τους αυτό θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τον φίλο που κερδοσκόπησε για κάμποσο καιρό με το όνομα και τη φήμη τους, διαμελίζοντας τη μελαγχολική θέση ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για διάλογο και ανατρεπτικότατα στη σύγχρονη Ελλάδα. Χρειάσθηκε να χάσουν το όνομά τους για να κατανοήσουν ότι επικοινωνείται ο λόγος τους και ότι και άλλοι έχουν πράγματα να πουν και να ακούσουν. Όσο για την αξία τους, κάποιοι αποτίμησαν σε διαφήμιση για καιρό, σε like στο facebook και μόνον τότε κατανόησαν ότι και η Google την πρώτη θέση τη δίνει σε όποιον βάζει το όνομά του μπροστά και έχουν πρόσωπο οι θέσεις του.

Τα Νομικά Νέα δεν είναι φυσικά νομικό περιοδικό, ούτε ειδησεογραφική εφημερίδα. Με χαρά θα αναδεικνύουν το έργο των περιοδικών που κυκλοφορούν ρητά δηλώνοντας ότι δεν ανήκουν σε καμιά παρέα και ότι θα παραπέμπουν κατά το έργο και όχι κατά το δοκούν. Τα Νομικά Νέα είναι χώρος διαλόγου και ανάπαυλας, χώρος αμφισβήτησης και γνώσης, χώρος όπου όλοι έχουν τη θέση και τις ευθύνες τους. Δεν επιδιώκουν να εκτοπίσουν καμία άλλη νομική ιστοσελίδα, ούτε να την ανταγωνισθούν. Στη χώρα μας έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο πεδίο από άλλους πρωτοπόρους.

Τα Νομικά Νέα δεν είναι επίσης μέσον χειραγωγούμενο ή ελεγχόμενο. Το αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος αδαής. Ηλεκτρονικό μέσο γνώμης και θέσεων με βολταιρικές καταβολές θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η σκέψη είναι εφικτή και καλοδεχούμενη με μόνο όρο την ανάληψη των ευθυνών εκάστου για τα λεγόμενά του. Αν θέλει κάτι να κερδίσει από τη διαδρομή τους είναι φίλους και δημιουργικές αντιπαραθέσεις. Όμως δεν θα φοβηθούν κανέναν κακοπροαίρετο αντίπαλο που τυχόν ξεμυτίσει.

Ξεκινούν σε ακατανόητα χαλεπούς καιρούς και σε ταραγμένες πολύγλωσσες εποχές με την πίστη ότι οι δικηγόροι δεν είναι μόνον σκοτεινοί ερμηνευτές αυθαίρετων νόμων χαραγμένων σε πέτρινες πλάκες. Οι νομικοί έστησαν τους Κανόνες για να μπορούν να τους ανατρέπουν με το λόγο και τη γλώσσα. Η σκέψη μας ας είναι να γίνεται πάντα δύναμη ελευθερίας και ανατροπής, δύναμη δημιουργίας.

Εμπαθείς ή παθιασμένοι όπως τους βλέπουμε στα ακροατήρια, γοητευτικοί όπως τους προβάλλει ο κινηματογράφος, φιλόδοξοι και μοιραίοι κατά τη λογοτεχνία ξεκουράζονται σε στέκια που δεν θυμίζουν αυτά της οδού Σανταρόζα άλλων εποχών, αλλά έχουν πάντα να μοιράσουν τον πολύτιμο κατά τη χρονοχρέωση καιρό τους με συναδέλφους που στριφογυρίζουν και δοκιμάζουν άλλες πίστες, όπως της πολιτικής, της τέχνης, του ψαροντούφεκου, της δημοσιογραφίας, του παραμυθιού, του αθλητισμού και ούτω καθεξής. Σίγουρα η ζωή μας αξίζει κάτι περισσότερο από τα ευρώ που χρεώνουμε την ώρα. Η πρώτη μας αυτή δημόσια παρουσία με τη μορφή αυτή εστιάζει στο προφίλ του δικηγόρου και της δικηγορίας στη χώρα μας. Ασκούμε ένα επάγγλμα στο οποίο πολλά καταμαρτυρούνται αλλά από παιδιά που αριστεύουν στις εξετάσεις: τους άριστους έφηβους των πανελληνίων που σταδιακά απελπίζονται. Η ταυτότητα αυτών των ανθρώπων είναι το θέμα μας σήμερα.

Αν ο παλαιός μας πρωθυπουργός και παλαιότερος συνάδελφος Κώστας Σημίτης μας μιλά για έναν «εκτροχιασμό» με το πρόσφατο βιβλίο του, εμείς είμαστε οι άνθρωποι που θα αφήσουμε το τραίνο στις ράγες όπου και πάντα κυλά, όπως η ιστορία: σαν παιδικό παιχνίδι, σαν εφιάλτης, σαν ένα πέρασμα που άλλοτε μας βρίσκει και άλλοτε όχι στην αποβάθρα.

Καλό μας ταξίδι.