όταν η δικαιοσύνη είναι άδικη

όταν η δικαιοσύνη είναι άδικη

Πριν από πολλά χρόνια μια γυναίκα στη Θεσσαλία «πλαστογράφησε» το πιστοποιητικό από το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε όταν ήταν παιδί προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί ως καθαρίστρια σε δημόσιο παιδικό σταθμό.

Λίγες μέρες πριν καταδικάστηκε για αυτό το …«κακούργημα» από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων στη Λάρισα σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία» η 51χρονη πήγε στο Δημοτικό Σχολείο (άλλης πόλης από την οποία διαμένει και εργάζεται τώρα) όπου φοιτούσε και πήρε ένα πιστοποιητικό. Αυτό έγραφε επάνω πως είχε φοιτήσει την Ε΄ Τάξη, όμως αυτή σύμφωνα με το δικαστήριο, το άλλαξε και το έκανε Στ’ Τάξη. Με αυτήν την πράξη της απέκτησε τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού που προκηρύχτηκε από το τότε υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το, τότε, ΔΣ του Σταθμού παραπλανήθηκαν και τη διόρισαν σε αυτή τη θέση. Όλα αυτάσ συνέβησαν το 1996. Από τότε μέχρι σήμερα της καταβλήθηκαν μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της γυναίκας, αναφέρθηκε αρχικά πως η ίδια μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Προβληματική ήταν και η κατάσταση και στην οικογένεια που απέκτησε στη συνέχεια (λόγω τοξικομανίας μέλους). Έκανε αυτήν την κίνηση, όπως αναφέρθηκε, για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά της που το είχε μεγάλη ανάγκη λόγω της ιδιομορφίας αυτής. Αναφέρθηκε, επίσης, πως η εργασία που παρείχε ήταν εντελώς άσχετη με το προσόν που απαιτούσε η προκήρυξη. Στους ισχυρισμούς της συμπεριλήφθηκε ακόμα και η φράση της ισάξιας αντιπαροχής λόγω εργασίας σε σχέση με τη ζημιά που επήλθε από την πράξη της.

Τέλος ειπώθηκε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της  στη συγκεκριμένη θέση όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ζήλο και αφοσίωση προσκομίζοντας μάλιστα και μια σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η 51χρονη καταδικάστηκε για τις πράξεις: της πλαστογραφίας με χρήση, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120 και άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, σε βάρους του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω 30, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η καταδικασμένη πλέον γυναίκα άσκησε έφεση πράγμα που σημαίνει πως για την ώρα γλιτώνει την φυλάκιση σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Την άδικη ηθικά όψη της δικαιοσύνης κάθε νομικός την γνωρίζει καλά. Και τη νοιώθει στο πετσί του. Είναι όμως ιδιαίτερα επιφανειακή η προσέγγιση αυτή και αξίζει ιδιαίτερη προσοχή μα την αλήθεια. Για κάθε πραγματικότητα υπάρχουν πολλές αναγνώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε ο δικαστής να αθωώσει τάχα για λόγους ηθικής τάξης? Μεγάλα διλήμματα και η μόνη απάντηση που μένει στο νομικό είναι η “τυπική” εφαρμογή του νόμου σαν το Σωκράτη και το κώνιο.