ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ιντερνατιοναλ

ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ιντερνατιοναλ

Διεθνής νομότυπη διαπλοκή με στόχο τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη εσόδων – Αν είχε αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό.

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει παζάρια με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αναζητούνται πρόσθετοι πόροι για κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 1,3 δισ. –κατά την κυβέρνηση, 2 δισ. κατά την τρόικα- μία έκθεση που δείχνει πού βρίσκονται τα λεφτά που όντως υπάρχουν, μένει αναξιοποίητη στα συρτάρια, όπως ακριβώς και η λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Σούρλα. Στην έκθεση αναλύονται φάκελοι διαφθοράς υψηλού κινδύνου, που έχουν προκαλέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αιμορραγία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Οι απώλειες αυτές, κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν συνολικά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι πολυετής η δράση στους τομείς διαφθοράς, γίνεται αντιληπτό ότι εάν είχαν αντιμετωπισθεί τα φαινόμενα αυτά, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό, σημειώνεται στην έκθεση, ή έστω δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το χρέος ως δικαιολογία για τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Κατεξοχήν πεδίο διαφθοράς αποτελούν οι γνωστές off shore εταιρείες (εξωχώριες ή υπεράκτιες). Η έκθεση της Γραμματείας Διαφάνειας τονίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας των μετόχων-ιδιοκτητών τους (beneficial owners) και δεν επιβάλλεται καν έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς. «Επιδίωξη των ιδιοκτητών τους είναι η φοροαποφυγή, η απόκρυψη εσόδων».

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο ΟΟΣΑ στη σύνοδο των G20 τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μόσχα: «Η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα, ιδρύει μια off shore σε άλλη χώρα μεταφέροντας εκεί, όλα τα έσοδα των θυγατρικών ενώ τα απαλλαγμένα από το φόρο κέρδη επανεξάγονται και επενδύονται στη χώρα που δραστηριοποιείται η πολυεθνική».

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/380656/off-shore-etaireies-6-dis-eyro-to-hrono-hanoyn-ta-dimosia-tameia#ixzz33quNcA7B