Το ΣτΕ για το Ελληνικό

Το ΣτΕ για το Ελληνικό

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΕ
Απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης αξιοποίησης του Ελληνικού

«Πράσινο φως» για τη συνέχιση των διαδικασιών σχετικά με την αξιοποίηση της ευρύτερης έκτασης στο Ελληνικό άναψε ουσιαστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς απέρριψε τον πρώτο κύκλο αιτήσεων ακύρωσης που είχαν υποβάλει δήμοι και κάτοικοι της περιοχής, επιφυλασσόμενη να ελέγξει μελλοντικά ενστάσεις συνταγματικότητας, εφόσον γίνουν νέες προσφυγές.
Απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης αξιοποίησης του Ελληνικού

Οι αιτήσεις αυτές επιδιώκουν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκαν πέρυσι στο ΤΑΙΠΕΔ δικαιώματα που είχε το Δημόσιο στα ακίνητα που συγκροτούν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (το πρώην αεροδρόμιο έκτασης 5,25 εκατ. τ.μ., το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμά έκτασης 426.011 τ.μ., το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας – μαρίνα Αγ. Κοσμά έκτασης 529.792 τ.μ.).

Στον Αγ. Κοσμά
Παράλληλα η Ολομέλεια ΣτΕ απέρριψε αντίστοιχες αιτήσεις της Ι. Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης που επεδίωκε να ακυρωθεί η αντίστοιχη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 11 στρεμμάτων στη χερσονησίδα του Αγ. Κοσμά που συμπεριλαμβάνει το εξοχικό κέντρο «Ακρωτήρι», καθώς εκεί βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού εγείροντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Με τις προσφυγές τους οι Δήμοι Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου και κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι η διυπουργική απόφαση για τη μεταβίβαση της έκτασης παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Σ. Ρίζο απέρριψε τις αιτήσεις.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ