03 Apr Το δικαίωμα στην προσευχή
Άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους της Αθήνας. Όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, που ήρθε την Τετάρτη στο φως της δημοσιότητας, η κατασκευή θα γίνει ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, σε έκταση ιδιοκτησίας του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό.
Το πράσινο φως δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς η «κατασκευή ενός χώρου προσευχής των μουσουλμάνων, είναι πράξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όμως, από τη χωροθέτηση του πρώτου τζαμιού στην πρωτεύουσα, πέρασαν εφτά χρόνια κρατικής αδράνειας και κυβερνητικής απραξίας.
Ήταν το 2006 όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την απόφαση κατασκευής τεμένους σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό.
Το 2010 (29 Μαρτίου) συνεδριάζει για πρώτη φορά επιτροπή υπό τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.
Λίγες εβδομάδες αργότερα (28 Απριλίου) η κυβέρνηση ανακοινώνει «την άμεση οικοδόμηση του Τεμένους Αθηνών».
Το Νοέμβριο του 2011 όλα είναι έτοιμα, όμως, ο τότε υπουργός Μεταφορών-Υποδομών & Δικτύων, Μάκης Βορίδης, βάζει το θέμα στο «ψυγείο».
Ακριβώς ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2012, ο νυν υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στέλνει στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών τα σχετικά έγγραφα για τη δημοπράτηση της κατασκευής του τεμένους, τη μεταφορά κονδυλίων και την έγκριση της πίστωσης.
Έτσι, φθάσαμε στο σήμερα, και πάρα πολύ σύντομα στην ημέρα κατά την οποία θα προσέλθουν για προσευχή οι πρώτοι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αθήνας.
Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση να εκφάζει επιφυλάξεις στο δικαίωμα της προσευχής και της λατρείας ακόμη και σε χριστιανούς όπως στους έλληνες καθολικούς με τη γνωστή νομολογία του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και όμως η προσευχή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.