Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

παλαιό αλλά πάντα επίκαιρο…
Η Εισαγγελία ΑΠ, διά του αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή (επόπτη των ερευνών για τα οικονομικά εγκλήματα), γνωμοδότησε το 2012 ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά οι δυσμενέστερες διατάξεις του ν. 3943/11 και ότι επομένως οι άμεσες ποινικές διώξεις μπορούσαν να ασκηθούν για φορολογικά αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά τις 31-3-11.

Ομως, η Ολομέλεια ΑΠ ανέτρεψε τώρα την εισαγγελική θέση, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεσες διώξεις εναντίον των φορολογουμένων οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από το πότε τέλεσαν τη φορολογική παράβαση, δηλαδή ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια (π.χ. 15ετία για κακούργημα, 5ετία για πλημμέλημα) και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστούν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (απόφαση φορολογικού δικαστηρίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με την Ολομέλεια ΑΠ, είναι συνταγματικά επιτρεπτή η αναδρομική εφαρμογή του ν. 3943/11 παρόλο που έχει δυσμενέστερες διατάξεις και συνέπειες για τους φορολογουμένους. Ετσι, για μια φορολογική παράβαση που έγινε το 2007, η Ολομέλεια δέχθηκε ότι νόμιμα ασκήθηκε άμεση ποινική δίωξη όταν διαπιστώθηκε η φοροδιαφυγή του 2012 με βάση τον αυστηρότερο ν. 3043/12. Απέρριψε δε τη θέση της Εισαγγελίας ΑΠ ότι οι δυσμενέστερες ρυθμίσεις δεν έπρεπε να εφαρμοστούν αναδρομικά, καθώς και ότι για να γίνει η δίωξη, έπρεπε να έχει προηγηθεί η οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής.

Η αρεοπαγιτική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για «γρήγορες» διατάξεις ακόμα και για φορολογικές παραβάσεις της προηγούμενης δεκαετίας ή ακόμα και σε χιλιάδες υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στα διοικητικά δικαστήρια εδώ και χρόνια, περιμένοντας την κρίση για το αν στοιχειοθετείται ή όχι φορολογική παράβαση.

Εξάλλου χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στο ΣΔΟΕ με τους οικονομικούς εισαγγελείς και συμφώνησαν να επισπευσθούν οι έλεγχοι σε μεγάλες υποθέσεις όπως τα εμβάσματα και η λίστα Λαγκάρντ.

Οπως είπε ο υπουργός, πέρασε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει να γίνεται μερικός έλεγχος, για να υπάρχει καταλογισμός.

«Ο μερικός έλεγχος θα γίνεται και για τα εμβάσματα και για τη λίστα Λαγκάρντ. Δέχθηκαν και οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι μπορεί να υπάρχει μερικός έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ, άρα πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα», προσέθεσε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ